Nedir?

Ciddi türden diyabet hastalıkları genellikle kronik renal ( böbrek) rahatsızlıkları ile ilişkilendirilir. Pankreas nakline ihtiyaç duyan bir kişi, böbrek nakline de ihtiyaç duyabilir. Farklı türlerden pankreas nakil operasyonları mevcuttur, bunlardan bazıları:

·         Kombine böbrek-pankreas naklinde pankreas ve böbrek ayni operasyon esnasında nakil edilirler.
·         “Böbrekten sonra pankreas" naklinde, pankreas, böbrekten bir sure daha sonra nakil edildiği nakil işlemidir.  
·         Yalnız pankreasın nakledilmesinde, yalnızca pankreas transfer edilir. Bu işlem işlev gören böbreklere sahip olan hastalar için geçerlidir.

Pankreas Nakli Adayları

Özel olarak eğitilmiş bir ekip, söz konusu kişinin pankreas nakli için uygun olup olmadığını değerlendirir. Yalnızca ağır diyabeti olanlar, genelde tip I veya genç veya başlangıç tipi diyabetliler değerlendirilir.

Eğer kişi, pankreas nakli için uygun bir aday olarak görülür ise, kendisi bekleme listesine alınır. Değerlendirme ekibi, birinin bekleme listesine alınıp alınmaması konusunda karar verirken farklı faktörleri göz önünde bulundurur. Kişinin genel sağlık durumu ve bu tip önemli bir operasyonu kaldırıp kaldıramayacağı hesaba katılır. Pankreas nakli aşağıda belirtilen koşullara sahip kişilere uygulanamaz:

·         Tedavi edilemez kanser
·         Tüberküloz gibi tamamen tedavi edilemez veya iyileştirilemeyen enfeksiyonlar
·         Operasyonu çok riskli kılabilecek ve diyabetten kaynaklanan ağır kalp, akciğer veya karaciğer problemleri 

Pankreas Nakli Ameliyatı

Pankreas nakil işlemi esnasında, bağışlanan pankreas hazır bulundurulur ve cerrahi olarak donörden alınır ve çalışmayan pankreasa sahip olan alıcıya transfer edilir. Pankreas alıcı hastaya, donörden alındıktan birkaç saat içinde nakledilmelidir. Bir cerrahi ekip ve anestezi uzmanı, pankreası donorden almak üzere bir operasyon gerçekleştirir. Böbrek gibi diğer organların alınması için ek bir cerrahi ekip de hazır bulunabilir.

Pankreas Nakli Sonrası

Pankreas nakli ameliyatının ardından, hastanın bağışıklık sisteminin yeni organı reddetmesini önlemek adına anti ret ilaçları reçete edilir. Bir nakli düşünen kişi, ömrü boyunca anti ret ilaçları almayı kabul etmiş olmalıdır. Nakil adayı ayrıca geri kalan hayati boyunca sağlık bakim personelleri tarafından gerçekleştirilecek olan kontrolleri de kabullenmiş olmalıdır. 

Prof. Dr. Kaan AYDOS

slm hocam benim size bir sorum olacak yardımcı olursanız çok mutlu olurum hocam biz 5 yıllık evliyiz çocuğumuz olmuyor doktorlar tek çare kökhücre nak... devamı