Özgüven Nedir?

Özgüven kavramını tam olarak bilmek ve anlamak karakter gelişimi için oldukça önemlidir. Bireylerin potansiyelinin farkında olması ve özelliklerini olumlu veya olumsuz olarak tanımlayabilmesi özgüven dalgalanmalarını en aza indirger. Çünkü özgüven doğuştan hediye edilen bir özellik değildir. Çocukluk, ergenlik ve erişkinlik dönemleri arasında psikolojik ve sosyal etmenlerle özgüven zedelenebilir veya pekişebilir. Peki, böylesine geçici bir psikolojik durumu stabilize etmek için neler yapmalıyız?

Olumlama

Cümlelerinizden olumsuz kelimeleri atın. Bırakın pozitif enerji etrafınızı sarsın ve negatif bütün düşünceler zihninizden uzaklaşsın. Kendinizi tanımak ve potansiyelinizin farkında olmak olumlu düşünme aşamasında önemlidir. İyi ve güzel özelliklerinizi kendinize hatırlatmak sizleri motive edecektir. Aynı zamanda hayatınızda yapmak istediğiniz aktiviteler ve gerçekleştirmek istediğiniz hedefler hakkında da olumlama tekniğini kullanarak başarı ihtimalinizi arttırabilirsiniz.

Başarısızlık da Güzel

Başarısızlığı anlamak ve ders çıkarmak gerekir. Yaptığınızın hata olduğunu düşünmek sizleri bir sonraki hatalardan uzaklaştırır ve daha temkinli yaklaşmanızı sağlar. Bu yüzden başarısızlığı herkesten önce siz kabul edin ve açıkça kendinize söyleyin ‘’Evet, başarısız oldum.’’, işte bu cümle oldukça rahatlatıcıdır. Etrafınızdaki insanları düşünerek kendinizi cezalandırmayın başarısız olmanıza neden olan etmenleri bulun ve bir daha tekrarlamayacağınızı kendinize hatırlatın.

Motive Eden İnsanlar

Etrafınızda fikirlerinizi destekleyen, sizler için heyecanlanan ve olumlu enerji yayan insanlarla daha sık görüşün. Unutmayın ki küçük bir olumsuzluk sizleri etkileyebilir bu da kendinize olan inancınızın kırılmasına neden olabilir. Bu yüzden enerjinizi yükseltecek güçlü ve pozitif insanlara vakit ayırın.

Bazen ‘’Hayır’’ Demek Lazım

Cümlelerinizden olumsuz kelimeleri atın dedik ama ‘’Hayır’’ gerektiğinde söylenmesi gereken bir kelimedir. Hiçbir şeyi mecbur kalarak yapmayın eğer içinizden gelmiyorsa sırf karşınızdaki insan kırılmasın diye ‘’Evet’’ demeyin. Bu özgüveninizi pekiştiren ve etrafınızdaki insanların size saygı duymasını sağlayan bir harekettir.

Yetenekleri Keşfetmek

Çocukken çokça vakit ayırdığınız hobiler yetişkinlik döneminde yok olur. Ev ve iş arasında gidip gelen bir hayat ne sizi ne de etrafınızdaki insanları tatmin eder. Sosyalleşmenin en basit formülü yetenekleriniz doğrultusunda aktiviteler yapmaktır. Farklı ortamlar ve yeni insanlar her zaman keyiflidir. Bu yüzden hem bedeninizi hem zihninizi rahatlatan aktiviteler yapmayı ihmal etmeyin. 

Uzm. Dr. Levent TOKUÇOĞLU

Hocam merhaba ben üniversite ögrencisiyim 20 yasindayim bugune kadar özgüveni yüksek rahatça fikirlerini ifade eden biriyken yasadigim bir olaydan dol... devamı