Otistik çocuklara anne babalık etmek herkes için zor olabilir ve eğitimi, bir eylem olanı formüle etmeyi, ardından eylem planını uygulamayı içerir. Otizmin şiddeti yüksek işlevli Asperger Sendromundan şiddetli otizme kadar büyük değişiklik gösterir ve her çocuğun durumunun farklı olmasına yol açar. Otizm tedavileri genelde psikolojik, hatta tıbbi tedaviyle davranış değişimini içerir. Otizmle baş etmek bol bol sabır gerektirir çünkü en etkili stratejileri bulmak genelde deneme ve yanılma meselesidir.
Otistik çocukları olan anne babalar için başlangıç noktası eğitimdir, hatta sırf anne babalar için değil çocuk için de öyledir. Anne babalar çocuklarında otizm teşhisi alırlarsa durum hakkında okumalı ve aynı sorunlarla baş eden başka kişilere danışmayı denemelidirler. Ayrıca, okullarını durumdan haberdar etmelilerdir. Birçok ülkedeki kamu eğitim sistemleri genelde, kanun gereği, gelişim ve öğrenme bozuklukları olanlar için ek yardım sağlar. Bu, çocuk için bireyselleştirilmiş bir eğitim planı geliştirmeyi içermelidir.
Konu hakkında eğitimli hale geldikten sonra, anne babalar için sonraki adım bir eylem planı oluşturmaktır. Buna, davranış patlamaları ve başka davranış sorunları için tıbbi bir plan geliştirmek için tıbbi bir plan hazırlamak üzere bir psikiyatrla çalışmak da dahildir. Bu, toplulukta otistik çocuklar için eğitimsel veya toplumsal fırsatlar sağlamak üzere başka kaynakları tanımlamak ve kullanmayı da kapsar. Plan, muhtemelen süreli bakım kaynaklarını belirleyerek anne babaya odaklanmalıdır. Otistik bir çocuğa anne babalık etmek ümit verici ama zorlayıcı bir mücadeledir ve anne babalar ara sıra mola ihtiyacı duymaktan dolayı kötü hissetmemelilerdir.
Otizm terapileri düşünen anne babalar sadece okulla değil lisanslı bir psikologla, tercihen gelişim bozuklukları olan çocuklar konusunda deneyimi veya uzmanlığı olan bir psikologla da çalışır. Birçok otistik çocuk anne babası arasında popüler olan bir tedavi, uygulamalı davranış analizidir. Bu terapi çocuğun otizmden genelde etkilenmiş olan motor, sözel ve sosyal becerilerini geliştirmesine yardım eder. Terapistler ve öğretmenler bu kapsamlı yaklaşım yoluyla çeşitli öğretme yöntemleri kullanabilirler. Bu yöntemler okulda veya başka terapötik ortamlarda uygulanabilir.
Otistik çocuklar, etkileşimleri ve anlayışları açısından genelde çok görseldir. Birçok anne baba bir etkinlik planı geliştirmeyi ve çocuğun takip edebileceği bir zaman çizelgesinde o etkinliklerin görsel temsillerini koymayı başarılı bulmuştur. Bu fikir, otizmli çocuklara bütün cümleler halinde nasıl konuşulacağını öğretmekte bile kullanılmıştır.
Anne babaların hatırlayacağı başka bir şey, çocuk sözel olarak karşılık vermese bile otistik bir çocukla her zaman konuşmaktır. Yanıt olmaması, hatta basit bir onay çocuğun duymadığı veya anlamadığı anlamına gelmez. Genelde, otistik çocuklar tepki vermeseler bile dinlerler.
Her şeyden önemlisi, otistik spektrumdaki bir durumu bulunan bir çocuk yetiştirmek anlayışta sabır gerektirecektir. Anne babanın usanmış, suçlu ve yorgun hissettiği zamanlar olacaktır. Otizmin tedavisi olmadığı için sonuçlanan sorunlarla baş etmeye yardımcı tedaviler vardır. En işe yarayan stratejilerin neler olduğunu belirlemek sadece zaman ve sabır gerektirir. Durum kendini o kadar farklı şekillerde gösterir ki tedaviler ve stratejiler gerçekten çocuğa özel hazırlanmalıdır.
8 Yaşındaki Çocuklarda Otizm Belirtileri
Dyt. Gizem Şeber
kilo veremiyorum . öncelikle sindirimim çok yavaş. bu konudaki önerileriniz nelerdir... devamı
Otistik Çocukların Anne Babalarına En İyi Öneriler Nelerdir