Araştırmacılar, lyme hastalığı ve bunu taşıyan keneler hakkında detaylı bir anlayış geliştiriyorlar ancak bazı yanlış inançlar ve bilgiler hala devam ediyor.

Yanlış: Ağaçtan düşen veya çalıların yakınlarından atlayan saldırgan keneler lyme hastalığı taşırlar.

Doğrusu: Keneler atlamazlar, yer seviyesinden daha yükseğe de ulaşamazlar. Hayvanlara geçmek için alçaktaki çalılarda konumlanırlar.

Yanlış: Keneden uzak durmak isteniyorsa, düzlükler açık ormanlık yerlerden daha güvenlidir.

Doğrusu: Geniş düzgün yollarda, ağaçlık ve çalılık yollara göre daha az kene bulunmasına rağmen, bitkilerin bulunduğu her tür ortamda kene bulunabilir. Dar yollar da bunun istinası değildir.

Yanlış: Uzun çimenlerin bulunduğu alanlar en iyi kene sığınaklarıdır.

Doğrusu: Siyah bacaklı keneler, kendilerine ev sahipliği yapan canlıların zamanlarının çoğunu geçirdikleri ormanlık alanları severler. Kenelere, çayırlarda veya tarlalarda rastlamak da mümkündür ama genellikle ormanlarda daha bolca bulunurlar.

Yanlış: Beyaz kıyafetler keneyi uzak tutar.

Doğrusu: Uzmanlar açık renk kıyafetler giyilmesini tavsiye ederler. fakat bunun sebebi daha çok siyah kenelerin açık renk üzerinde daha kolay seçilebilmesidir. Dışarıda günlük olarak kene kontrolü yapmak lyme hastalığından uzak durmanın en iyi yoludur.

Çorapları pantolonun üzerine çekmek de kenelerin kıyafetlerin altına geçmesini önlemek için tavsiye ediliyor. Ancak çorapları gererek fazla ince hale getirmeyin, zira keneler incecik deliklerden içeri geçebilirler. Bazı böcek ilaçları da keneleri sizden uzak tutabilirler.

Yanlış: Keneleri saf vazelin boğmak veya kibritle yakmak keneleri sökmek için etkin bir yoldur.

Doğrusu: Uzmanlar, keneleri ağız bölümünden, mümkün olduğunca da deriye yakın bir şekilde cımbızla tutarak çekilmesini tavsiye ediyorlar. Bu işlem ısırılmadan sonraki ilk 24 ila 48 saatlik bir süreçte yapılırsa, genellikle enfeksiyon riskinin önüne geçilebilir..

Op. Dr. Sinan GÖKER

merhaba hocam benim tavuk karası hastalığım var ilerde körlüğe doğru gidermi ?... devamı