Nedir?
Toplumun lateksle teması son yüzyılda keskin oranda arttı. Lateks kauçuk ağacından çıkarılır, işlenir ve tıbbi gereçler, diş gereçleri, giyim, ev eşyaları, kişisel bakım ürünleri ve ofis malzemelerine dönüştürülür. Lateksle sürekli temas sonucu genelde alerji meydana gelir, lateks alerjilerin esas kaynağıysa lastik eldivenlerle temastan kaynaklanır.
Çapraz tepkiler
Lateks alerjisinden mustaripseniz belli çiğ meyveler ve sebzeleri yemenin alerjik reaksiyona yol açma ihtimali vardır. Bu, o yiyeceklerdeki çapraz tepkimelere bağlıdır. Bazı proteinler vücudunuzun bağışıklık sistemini bağışıklık sistemi tarafından lateks alerjisine yol açmakla karıştırılır. Lateks alerjisi olan herkes bu besinlere karşı alerjik reaksiyon yaşamaz. Bazı bireyler yalnızca bir iki besine karşı alerji yaşamaz ama bazıları latekse benzer protein içeren bütün besinlere karşı alerjiktir. Başka besinlere karşı halihazırda alerjiniz varsa bu besin alerjilerinin meydana gelme riski sizde daha yüksektir.
Belirtiler ve tedavi
Lateks alerji belirtileri, döküntü veya kurdeşen oluşumu, kaşıntı, şişkin, kırmızı cilt, dudakların ve dilin şişmesi, nefes darlığı, hırıltı veya zor nefes alma, baş dönmesi, bayılma, karın ağrısı ve ishal dahil cilt tepkileri içerebilir. Ağır lateks alerji vakaları anafilaktik şokla sonuçlanabilir, bu acil tıbbi bakım gerektirir. En iyi lateks tedavisi önlemdir. Latekse alerjiniz varsa, sizde alerjik reaksiyon oluşturan lateks ürünleri ve besinlerden kaçının.
Kaçınılması gereken besinler
Lateks alerjisi olan kişilerde çapraz tepkiye yol açabilen meyve ve sebzeler vardır ama belli besinlerin daha fazla ilişkili olduğu düşünülüyor. Bunlar arasında avokado, muz ve kestane bulunuyor. Elma, havuç, kereviz, kivi, kavun, papaya, çiğ patates ve domatesin lateks alerjisiyle ortalama düzeyde ilişkisi olduğu düşünülüyor. Eğer bu besinlerden yerseniz ve alerjik reaksiyon yaşarsanız gelecekte bu yiyeceklerden kaçınmak en iyisidir.
Kaçınılması gereken potansiyel yiyecekler
Lateks alerjileriyle düşük veya tespit edilmemiş ilişki düzeyinde ilişkili besinlere, size nasıl etki ettiklerini anlayana kadar temkinle yaklaşılmalı. Bu besinler kayısı, kiraz/vişne, incir, fındık/fıstık, mango, nektar, çarkıfelek, şeftali, armut, ananas, erik, yer fıstığı, çavdar, çilek çeşitleri, soya fasulyesi, ceviz ve buğday olabilir. Eğer bu besinlerin bir reaksiyona yol açtığını keşfederseniz en iyisi onları yemekten uzak durmaktır. Ama reaksiyona yol açmazlarsa onları beslenmenize eklemekten çekinmeyin.
Sağlık personelini tehdit eden alerji: lateks
Op. Dr. Gökçe MIK
hocam annem 14 gün önce düştü ayakta çatlak var diye doktor alçıya aldı siz iyileşmesi için ne önersiniz nasıl beslenmesi ve ne yapması gerek... devamı
Alerjisi Olanlarda Beyin Tümörü Riski Daha Az
Evde Alerjiyi Tetikleyen Tehlikeli Bölgeler
Astım Genetik Faktörlere Bağlı Olabilir
Evdeki Kimyasallar Hakkında Gerçekler
Cilt Alerjileri Ve Kozmetikler