Kordon kanı, doğumdan sonra göbek bağında ve plasentada bulunur. Popüler bir maddedir çünkü vücudun temel yapı taşı kök hücreler yönünden zengindir. Bazı hastalıkları iyileştirmede kullanılabilirler çünkü kendilerini başka hücre türlerine dönüştürme potansiyelleri vardır.
Birçok bilim insanı, şeker hastalığı ve omurilik yaralanmaları gibi bir dizi tedavi edilemeyen durumu bir gün tedavi etmek açısından kök hücrelerde büyük bir potansiyel olduğunu söylerken bazı araştırmacılar böyle keşiflerin ihtimal dışı olduğunu söylüyorlar. Deneyler devam ediyor ama kordon kanı hayli değerlidir çünkü dondurulmuş embriyolar gibi başka kök hücre kaynakları gitgide tartışmalı hale geliyor.
Kordon kanından ve başka kaynaklardan kök hücre potansiyeli hakkındaki bütün konuşma, kordon kanının zaten yapabildiği harika şeyleri gölgede bırakıyor. Örneğin, lösemi hastalarında kordon kanı yaygın olarak kemik iliği naklinin yerine kullanılır. Kordon kanı tedavisi hem donör hem de alıcı için daha az invaziftir. Alıcının vücudunun kordon kanını reddetme ihtimali kemik iliğini reddetme ihtimalinden düşüktür çünkü kordon kanındaki kök hücreler yabancı maddelere henüz doğal bir direnç geliştirmemiştir.
Kordon kanı lenfoma gibi kanserleri, anemiyi, bağışıklık sistemi durumlarını, metabolik durumları ve daha az bilinen hastalıkları da tedavi etmek için kullanılabilir.
Kordon kanı göbek bağı sıkıştırıp kestikten sonra alınır. Göbek bağı damarına bir iğne sokulup kan çekilir. Bebeğe zararı yoktur. Yeni doğanın kana ihtiyaç duyduğu nadir birkaç vakada, doktor kanı olmak yerine çocuğun vücuduna akıtacaktır.
Kordon kanı alındığında iki saklama seçeneği vardır. Anne babalar ihtiyacı olan herkesin kullanabileceği bir havuza kordon kanı bağışlayabilirler. Anne babalar kordon kanını gelecekte aile kullanımı için özel bir havuzda da saklayabilirler. Bazı hastalar kordon kanını bir önlem olarak tutunurken diğer kişiler kordon kanına gerek duyabileceklerini bildikleri bir duruma sahip başka bir çocuk veya akrabaları için saklayabilirler. Bu hayli bireysel kararın her iki tarafının da savunucuları vardır.
İkizlerin kordon kanı nasıl alınır?
Prof. Dr. Ayşe SERDAROĞLU
sayın hocam kızım tay-sachs hastası bu hastalıgın kordon kanı vekök hücre nakli ile tedavisi mümkünmü kızım şuanda 3 yaşında ve yogun bakımda yatmakt... devamı
Bağışıklık Tepkisine Genler Karar Veriyor
İndüklenmiş Pluripotent Kök Hücreler
Kordon Kanından Sonra Dişten Kök Hücre
Süper Dişi Sendromu
Sinir Kök Hücresi