Diyabetin Vücuda Zararları

Diyabet kontrol edilmediği takdirde vücudun tüm organlarına zarar verebilir. Şeker hastalığının yarattığı komplikasyonlar:

  • Kalp hastalığı
  • Felç (inme)
  • Böbrek hastalığı
  • Sinir zedelenmesi
  • Göz hasarı
  • Sindirim sorunları
  • Sertleşme sorunu
  • Cilt sorunları
  • Enfeksiyon
  • Diş sorunları

Kalp Hastalığı

En yaygın diyabet yan hastalıklarından biri kalp hastalığıdır. Doktorunuz kalp hastalığını kontrol etmek için bazı testler yapabilir. Bu testler, olası daha ciddi kalp sorunlarının önceden tespiti ve tedavisinde yardımcı olur. Her doktor ziyaretinde tansiyonunuz, kolesterol ve trigliserit seviyeleri ölçülür. Eksiksiz bir tıbbi kayıt oluşturmak için aynı zamanda temel bir EKG de çekilmesi gerekir. Kalıtsal faktörler ya da sigara kullanımı gibi mevcut kalp hastalığı riskleri hakkında daha fazla bilgi edinin ve kilo vermeyi, düzenli egzersizi, stresle başa çıkmayı ve tansiyon, kolesterol ve trigliserit seviyelerinizi normal bir düzeyde tutmayı içeren bir önlem planı oluşturun.

Felç (inme)

Vücudun tek bir tarafında meydana gelen ani güç kaybı, yüzde, kolda ya da ayakta uyuşma, konuşma güçlüğü, iki gözle görmede sorun yaşama ya da baş dönmesi felç belirtileridir. Bu belirtilerden herhangi birine rastlandığınızda derhal bir doktora gidin. Bir sinir hastalıkları ya da felç uzmanına gitmeniz de gerekebilir. Felcin uyarı işaretleri hakkında daha fazla bilgi edinin ve bu ciddi sorunun başınıza gelmemesi için almanız gereken önlemleri ihmal etmeyin.

Diyabetik Nefropati (Böbrek Hastalığı)

Şeker hastasıysanız, diyabetik nefropati (böbrek hastalığı) olup olmadığını kontrol etmek için her yıl idrar testi yapılması gerekir. Ayrıca böbrek fonksiyonlarını görmek için de temel bir kreatinin kan testi yapılması gerekir. Böbrek hastalığının yavaşlatılmasında yüksek tansiyon kontrolünün büyük bir önemi olduğundan, doktorunuz tansiyonunuzu da kontrol edecektir. Tansiyonun 130/80 seviyesinin altında olması gerekir.

Diyabetik Nöropati (Sinir Zedelenmesi)

Diyabet zamanla uyuşukluğa, yanmaya ya da acıya neden olan sinir zedelenmesine yol açabilir. Cildinizde uyuşukluk varsa, sonradan büyüyerek daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek ufak tefek yaraları hissetmeyebilirsiniz. El ve ayaklarınızı kızarmalara, nasırlara, çatlamalara ya da cilt dökülmelerine karşı her gün kontrol edin. Bu belirtilerden doktor kontrolünüzün vakti gelmeden önce rastlarsanız derhal doktorunuza haber verin.

Diyabetik Retinopati

Şeker hastası olan herkes göz sağlığını korumak için her yıl en azından bir kere göz doktoruna gitmelidir. Göz muayenesinin bir bölümünde göz doktoru gözün arka kısmını (retina) incelemek için göz bebeğinizi büyütür ve diyabetin herhangi bir zarar verip vermediğini kontrol eder. 10 yaşın üstündeki 1. tip şeker hastalarında, yıllık kontroller diyabet başlangıcından sonraki 3 ile 5 yıl içinde başlamalıdır. 2. tip diyabet hastalarıysa ilk kontrollerini teşhis edildikten hemen sonra yaptırmalıdır. Halihazırda göz sorunları olanlarınsa göz doktoruna daha sık gitmeleri gerekir. Hamile kalan şeker hastalarının ilk üç aylık dönemde kapsamlı bir göz kontrolünden geçmeleri ve hamileliğin geri kalan dönemi boyunca göz doktorunun yakın takibinde olmaları gerekir. (Bu tavsiye gebelik şekeri olan kadınlar için geçerli değildir.)

Gastroparezi (Mide Felci)

Diyabet, mide felci riskini artırır. Mide felcinde, mideye giden sinirler zarar görerek işlemez hale gelir. Bu da midenin içeriğini boşaltmasını yavaşlattığından, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesini zorlaştırır. Mide felcinin tedavisinde kullanılan bazı yöntemler ve ilaçlar vardır. Beslenmede yapılan değişiklikler bazen faydalı olabilir.

Diyabetin yol açtığı komplikasyonların önüne geçebilmek için doktorunuza danışın. Erken uyarı sinyalleri hakkında bilgi edinin. Böylelikle erken müdahalede bulunabilir ve daha etkili şekilde tedavi olabilirsiniz.

Sertleşme Sorunu

Diyabet sertleşme sorunu ya da iktidarsızlık riskini artırır. Sertleşme sorunu olan bazı erkeklerin sadece sigarayı bırakarak, düzenli egzersiz yaparak ve stresi azaltarak daha sağlıklı bir yaşam tarzı edinmeleri ve sorunu bu şekilde çözmeleri mümkündür. Doktorunuzun sertleşme sorununa dair başka çözüm önerileri de olabileceğinden, doktorunuza her zaman başvurmakta fayda vardır. Bu çözüm önerilerinden bazıları ilaç, vakum konstriksiyon cihazı (VKC) ve diğer yardımcı aletlerdir.

Cilt Sorunları

Diyabetlilerin üçte biri hayatlarında en az bir kere diyabetle bağlantılı bir cilt sorunuyla karşılaşır. Kandaki yüksek şeker oranı bakterilerin ve mantarların büyümesi için mükemmel bir ortam sağlar ve vücudun kendini onarma gücünü azaltır. Neyse ki birçok cilt sorunu zamanında tedavi edilirse önlenebilir. 2. tip diyabette cilde yeterli ilgi gösterilmezse küçük bir cilt sorunu büyüyerek çok daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Enfeksiyon

2. tip diyabet, vücudun enfeksiyonlarla savaşma gücünü azaltır. Yüksek kan şekeri, vücut dokusunda yüksek oranda şeker bulunduğu anlamına gelir. Durum böyle olunca bakteriler daha hızlı üreyebilir ve enfeksiyonlar daha hızlı ortaya çıkabilir. Enfeksiyonlar genelde mesanede, böbreklerde, vajinada, diş etlerinde, ayaklarda ve ciltte meydana gelir. Bu enfeksiyonlara erken müdahale edilirse daha ciddi sorunların ortaya çıkması önlenmiş olur.

Diş Sorunları

Şeker hastalarında ağız ve diş sağlığıyla ilgili ciddi sorunlarla karşılaşma riski daha yüksektir. Kan şekeri ne kadar az kontrol altındaysa ağız ve diş sağlığıyla ilgili sorunlarla karşılaşma olasılığı da o kadar yüksektir. Bunun nedeni de kontrol atında olmayan kan şekerinin akyuvarları (ağızda meydana gelen enfeksiyonlara karşı vücudun en önemli savunması) kötü yönde etkilemesidir. Şeker hastası olmasanız bile, ciddi diş sorunlarını önlemek için dişçinize uğrayarak dişlerinizin düzenli temizliğini ve kontrolünü yaptırmayı ihmal etmeyin.

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

Hocam bel fitigi var bende ayrıca algolajide tedavi oldum ama maalesef yeterli olmadı daha sonra ağrılar tekrar nüksetti birde aya üzerimde diyabetten... devamı