- İçindekiler
- Nedir
- Sebepleri
- Belirtileri
- Testleri
- Tedavisi
Nedir
Nedir?
Boyun eğriliği olarak bilinen tortikolis, bebeğin başının eğri olduğu bir durumdur. Çene bir omza bakarken baş diğer omza doğru eğrilmiş durumda olur. Bebeğin yüzünün ve kafasının orantısız bir şekilde gelişmesini, baş ve boyunun sınırlı hareket etmesini önlemek için tedavi gereklidir.
Konjenital tortikolis doğum esnasında veya doğumdan kısa bir süre sonra meydana gelir.
Sebepleri
Sebepler
Konjenital tortikolis, vücudun boyun kısmının arkasına ve yukarı doğru uzanan boyun kaslarının kısalmasıyla ortaya çıkar. Bu da bebeğin başının aşağı ve bir yana doğru eğilmesine neden olur. Bu durum da konjenital kas tortikolisi olarak bilinir.
Uzmanlar boyun kaslarının kısalmasına neyin sebep olduğunu tam olarak bilmiyorlar. Kaslarda ufak yırtıklar meydana gelmiş olabilir veya kas doğum esnasında gerilmiş olabilir. Yırtık, kanama ve şişmelere neden olur. Kasların yerini de zedelenmiş doku alıp kısalığa yol açar.
Bazı konjenital tortikolis vakalarına omurgadaki bir kemik sorunu neden olur. Bu da boyum omurgasındaki fonksiyon bozukluğu olarak bilinir.
Tortikolis hayat içersinde daha sonra da meydana gelebilir bu durumda konjenital tortikolis olarak anılmaz.
Belirtileri
Belirtiler
Bebeğinizin başı bir yana eğilmiş durumda görülür. Bebeğin çenesi bir omza bakarken, baş diğer omza doğru eğilmiş durumdadır. Bebeğin başı olağan dışı olarak sağ tarafa doğru eğilmiş ve çene de sol tarafa bakıyorsa, bu durumda sağ taraftaki kaslar etkilenmiş demektir. Bebeğinizin başını diğer bebekler gibi hareket ettiremediğini fark edebilirsiniz. Aynı zamanda bebeğin boyun kaslarında da gerilme de hissedebilirsiniz.
Testleri
Testler
Bebeğin başını bir tarafa eğilmiş olarak tuttuğunu ilk fark eden genellikle ona bakan kişidir. Muayene için mutlaka doktorunuzla görüşün çünkü bu şekildeki baş pozisyonuna başka durumlar da neden olmuş olabilir.
Doktorunuz bebeği muayene edecektir, bu arada size de bebeğin doğumu hakkında sorular sorabilir. Kemik sorunlarını ihtimal dışında bırakmak için de boyun röntgen filmi isteyebilir.
Doktor bebeğin kalçasına da bakabilir. Konjenital tortikolis olan her 5 bebekten birinde kalçada anormal gelişim vardır.
Tedavisi
Tedavi
Konjenital tortikolis tedavisi için bebeğinizin gergin boyun kaslarını günde birkaç defa nasıl çekeceğinizi öğrenmeniz gerekecek. Doktorunuz ya da bir fizik tedavi uzmanı size bu eksersizlerin nasıl yapılacağını öğretecektir.
Bebeğin boyun kaslarını germenize yardımcı olacak bir başka yol da bebeğin çenesini omuzları istikametine veya etkilenmiş olan tarafa döndürmesini sağlayacak şeyleri yapmaktır. Mesela:
- Bebeği doyururken onu, çenesini doğru istikamete çevirebileceği bir pozisyonda tutun.
- Bebeğin karyolasını, odayı görmek için çenesini doğru yöne çevireceği şekilde yerleştirin.
- Oyuncakları ve diğer nesneleri, görmek için başını çevirmek zorunda kalacağı şekilde yerleştirin.
Germe işleminden sonraki birkaç ay içinde de bebekte gelişme olmazsa doktorunuzla görüşün. Bir başka sorun olabilir ya da bebeğin boyun kaslarını germek veya uzatmak için cerrahiye ihtiyaç duyulabilir.
Boyun kaslarındaki gerilme kendi kendine geçebilir.
Konjenital tortikolisin sebebi boyun kaslarındaki kısalma değil de boyun omurundaki bir anormallikse, bu tür anormallikler bazen tedavi edilebilir.
Hipoksemi (Kanda Düşük Oksijen)
Trombositopeni
Kolesterol Embolisi
Koşucu Dizi - Patellofemoral Ağrı Sendromu (Pfas)
Hipotermi Ve Aşırı Soğuğa Maruz Kalma