Katarakt ameliyatında kullanılan teknoloji, ses dalgalarıyla, ultrason dalgalarıyla saydamlığını kaybeden merceğin dışarıya alınması şeklinde tarif edilebilir.
Bu işlemi yaparken kullanılan cihaza fakoemülsifikasyon cihazı denir. Bu cihaz yaklaşık 2 milimetrelik bir alandan göze girilerek saydamlığını kaybeden merceğin dışarıya alınması ve yerine yapay mercek yerleştirilmesini sağlar.
Alınan merceğin yerine yerleştirilecek mercekler çok önemlidir. Çünkü mercekler çok değişik kalitede olabilmektedir. En düşük kalitede en iyi kaliteye kadar geniş bir yelpaze vardır. Ücretleri de buna göre değişmektedir.
Kaliteli merceğin yararları
Kaliteli mercek, kişiye kaliteli bir görüş sağlar. Yani merceğin kalitesi arttıkça, kişinin çevresindeki nesneleri görmesindeki kalite ve netlik de artar.
Kaliteli merceklerin bir diğer önemli özelliği ise, ikincil katarakt denilen ve kataraktın arka zarının yeniden saydamlığını kaybetmesi şeklinde görülen olayı önlemesi ya da oluşma sıklığını azaltmasıdır.
Katarakt ameliyatı olmak için deneyimle ve donanımlı bir hastanenin seçilmesinde fayda vardır. Teknik altyapısı ve hijyenik koşulları uygun olmalıdır. Çünkü katarakt ameliyatının en ağır komplikasyonu gözün mikrop kapmasıdır. Dolayısıyla hijyenik koşulları en uygun hastanenin seçilmesi yerinde olacaktır.

Op. Dr. Sinan GÖKER

merhabalar hocam farkli hastanelerde oldugum tetkiklerde arka polar katarakt oldugum söylendi ve bununla ilgili katarakt ameliyati olmam gerektigi mo... devamı