Çocuklarda görülen katarakta doğumsal katarakt denir. Bu katarakt, çocuk doğduğu anda görülebildiği gibi, doğumdan sonraki her yaşta da görülebilir.

Doğuştan kataraktın çeşitli nedenleri olabilir. Annenin gebelik sırasında geçirdiği enfeksiyonlar ve kullandığı ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi, hiçbir nedene bağlı olmadan genetik olarak da görülebilir. Her 2000 doğumda bir olmak üzere çocuklarda doğumsal katarakt görülür.

Doğumsal kataraktların tedavisinin yetişkin tedavilerinden hiçbir farkı yoktur. Çocukluk çağı kataraktlarında da tek tedavi şekli cerrahi, yani ameliyattır. Tıbbi, ilaçla yapılan bir tedavisi yoktur.
Sadece ameliyat şekli ve kullanılan mercekler biraz daha farklıdır. Teknik kişilere göre değişmekle birlikte, genellikle 2 yaşına kadar çocuklarda katarakt ameliyatı yapıldığı zaman göze mercek yerleştirilmez. Dolayısıyla çocuklar kontak lens ya da yüksek numaralı gözlükle tedavi edilir.

2 yaşından sonra ikinci bir ameliyatla göze mercek konulur. Fakat göze mercek koyma yaşı, doktorların tercihine göre 1 yaşına kadar da düşebilmektedir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

merhabalar hocam farkli hastanelerde oldugum tetkiklerde arka polar katarakt oldugum söylendi ve bununla ilgili katarakt ameliyati olmam gerektigi mo... devamı