Kalsiyum

Kalsiyum minerali, kemik sağlığı için vücutta oynadığı kilit rol nedeniyle çok iyi bilinir. Kalsiyum ayrıca kalp ritminin muhafazasına, kas fonksiyonlarına ve daha birçok konuya destek sağlar. Sağlığa faydaları nedeniyle kalsiyum, en çok satan gıda takviyelerden birisidir.

?

Kullanımı

Kalsiyum Kullanımı

Kalsiyum, kemik dokusunun yenilenmesi ve kemik gücünün muhafazasında kritik bir öneme sahiptir. Kalsiyum gıda destekleri, osteoporozun (zayıf ve kolayca kırılan kemik yapısının) ve onun öncüsü olan osteopenianın önlenmesinde ve tedavi edilmesinde standart olarak kullanılır.

Kalsiyum başka birçok sorunda da kullanılır. Mide ekşimesine karşı kullanılan anti-asit ilaçların çoğunun içeriğinde vardır. Doktorlar ayrıca kandaki yüksek magnezyum, fosfor ve potasyum seviyesini kontrol etmek için de kalsiyumu kullanırlar. Kalsiyumun, yüksek tansiyonu kontrol etmeye ya da önlemeye yardım ettiğine dair sağlam kanıtlar vardır. Ayrıca kadınlarda menstürasyon öncesi semptomları (PMS) azaltabildiği gibi bazı kanser türlerinin önlenmesinde rol oynar. Örneğin D vitaminiyle birlikte alınan kalsiyum, menopoz öncesindeki kadınların meme kanserinden korunmasına yardım eder. Bununla birlikte, kalsiyumun aynı etkiyi menopoz sonrası kadınlarda da gösterip göstermediğine ilişkin elde edilen veriler, hala kesinleşmiş değildir. Kalsiyum ayrıca, kilo vermeye destek olmak gibi başka durumlar için de denenmiş; ancak şu ana kadar, bu çalışmalar ikna edici sonuçlar doğurmadı.

Kalsiyum eksikliği riski en yüksek olan kişiler, menopoz sonrası kadınlardır. Süt ve süt ürünleri en yaygın kalsiyum kaynakları olduğundan, laktoz (süt şekeri) duyarlılığı ya da vejetaryen olanlar ayrıca daha yüksek kalsiyum eksikliği riskine sahiptirler. 

?

Doz ve Kullanma Şekli

Kalsiyum Dozu ve Kullanım Talimatları

Uzmanlar, kalsiyum için yeterli alım (YA) miktarlarını belirlemiştir. Bu miktarları, takviyelerle ya da onlar olmadan beslenme yoluyla almak, kemiklerinizi sağlıklı tutmak için yeterli olabilir. Doktorlar daha yüksek dozlar da önerebilirler.

Kategori

Kalsiyum

Yeterli Alım (YA)

0-6 ay

210 mg/gün

7-12 ay

270 mg/ gün

1-3 yaş

500 mg/ gün

4-8 yaş

800 mg/ gün

9-18 yaş

1,300 mg/ gün

19-50 yaş

1,000 mg/ gün

51 yaş ve

üstü

1,200 mg/ gün

Hamile ya da bebek emziren kadınların ek kalsiyum almalarına gerek yoktur.

Bir takviyenin tolere edilebilir en yüksek miktarı, herkesin güvenle alabildiği en yüksek miktardır. Kalsiyum için bu, yetişkinler ve 1 yaşından büyük çocuklar için günde 2 bin 500 miligramdır.

Genel olarak, kalsiyum takviyelerini gıdalarla birlikte almak en iyisidir. Daha iyi emilim için, bir seferde 500 miligramdan fazla kalsiyum almayın. Daha büyük dozları gün içine yayın. Vücudun kalsiyumu iyi kullanabilmesi için, yeterli D vitamini almaya da ihtiyacınız vardır.

?

Kaynakları

Kalsiyum Kaynakları

İyi kalsiyum kaynakları şu besinleri içine alır:

  • Süt
  • Peynir
  • Yoğurt
  • Brokoli ve lahana
  • Takviye edilmiş kahvaltı gevrekleri, meyve suları ve diğer gıdalar

Uzmanlar, çoğu yetişkinin yeterli kalsiyum almadığını belirtmektedirler. Beslenmeyi iyileştirmek, kalsiyum yetersizliğini giderebilir ancak birçok kişinin ise kalsiyum takviyeleri alması gerekmektedir.

?

Takviyeleri

Kalsiyum Takviyeleri

Kalsiyum, tablet formunda, çiğnenebilir şekilde ve sıvı olarak satılır. Karışık çoklu vitaminlerin içinde de kalsiyum bulunur. Doktorlar bazı durumlarda kalsiyumu damardan da verebilirler.  Diğer takviyeler gibi serin, kuru bir yerde muhafaza edin; nemden ve doğrudan güneş ışığından uzak tutun.

Kalsiyum takviyeleri, kalsiyum karbonat ve kalsiyum sitrat gibi değişik biçimlerde satılır. Her iki biçimdeki kalsiyum genellikle iyidir. Yine de doktorunuza sizin durumunuzda bunlardan hangisinin tercih edilir olduğunu sorun.  

?

Uyarıları

Kalsiyum Uyarıları

  • Yan etkiler: Kalsiyum destekleri normal dozlarda şişkinlik, gaz ve kabızlık yapabilir. Çok yüksek düzeyde kalsiyum böbrek taşına neden olur. 
  • Etkileşimler: Eğer reçeteyle ya da reçetesiz olarak aldığınız ve düzenli kullandığınız bir ilaç varsa, doktorunuza, kalsiyum desteği kullanmanızın güvenli olup olmadığını sorun. Kalsiyum; başta kalp hastalıkları ilaçları, diyabet, epilepsi olmak üzere pek çok durumda kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilir. Çok yüksek dozda D vitamini, kalsiyum seviyesinin tehlikeli derecede yükselmesine neden olur. Yüksek düzeyde kalsiyum, demir ve çinko gibi başka minerallerin emilimini etkileyebilir.
  • Riskler: Böbrek hastalığı olan kişiler, kalp sorunu olanlar,  sarkodioz hastalığı (vücudun değişik bölgelerinde tümörler oluşması) olanlar ya da kemik tümörü olan kişiler, doktorları önermedikçe kalsiyum takviyeleri kullanmamalıdır. 
  • Doz Aşımı: Kanda kalsiyum seviyesinin çok yükselmesi, mide bulantısı, ağız kuruluğu, karın ağrısı, kalp atımında düzensizlik, bilinçte bulanıklık ve hatta ölüme neden olabilir. 

“Coral kalsiyum” olarak tanımlanan ürünleri kullanmaya gerek yoktur. Coral kalsiyumun, kullanılmakta olan kalsiyumdan daha üstün olduğu iddiaları asılsızdır. Ayrıca coral kalsiyum ürünleri, tehlikeli düzeyde kurşun içerebilirler. 

?

Op. Dr. Süleyman ESERDAĞ

merhaba hocam vajinoplasti ve labioplasti amelyatları aynı anda yapılırmı iyileşme süresi nedir vede ikisnin beraber ameliyat ücreti nedir acaba şimdi... devamı