Romatoid Artrit

Uzmanlara göre romatoid artrit, teşhisin konulduğu ilk 10 yıl içersinde kalp krizi riskini nerdeyse ikiye katlamaktadır. Üstelik buna ilişkin henüz olumlu bir gelişme de yoktur. Kalp sağlığına uygun bir hayat tarzı ve belli ilaçlar kalbin korunmasına yardımcı olabilir.

Romatoid artrit nedir?

Romatoid artrit, vücudun bağışıklık sisteminden kaynaklanan ciddi bir iltihaplanma türüdür. Romatoid artrit ile birlikte eklem ağrısı, şişme ve tutulma görülebilir.

Bu hastalıkta, bağışıklık sistemi normal proteinleri yabancı unsurlar gibi algılar. Ancak, romatoid artritin nedeninin bu olup olmadığı, hala kesin değildir.

Romatoid artrit, lenfosit denilen bağışıklık hücrelerinin anormal aktiviteleri ile ilişkilidir. Bu da sitoksin adı verilen bir kimyasalın serbest kalmasına yol açar. Sitoksinler, hücrelerin yok edilmesini tetikleyen mesaj taşıyıcılardır.

Vücudun kimyasalları arasında süren savaş, esasen eklemlerde cereyan eder. Fakat iltihaplanma vücudun diğer alanlarına da sıçrar.

Romatoid artrit tedavisinin asıl amacı, iltihaplanmayı kontrol altına almaktır. Doktorunuz bunu kortizonsuz anti iltihabik ilaçlar, hastalık değiştirici ilaçlar ve kortikosteroitleri (kortizon) kullanarak yapacaktır.

İlaçlara ilaveten, eklemin korunması da önemlidir. Tedavi düzenli egzersizi, fizik tedavi, mesleki tedavi ve ameliyatı kapsar.

Ateroskleroz (damar sertliği)

Ateroskleroz (damar sertliği) nedir?

Ateroskleroz, iltihaplanma ile ilgili bir bağışıklık sistemi rahatsızlığıdır ve aynı zamanda arterlerin (kalp damarlarının) sertleşmesi olarak da bilinir. Bu tür bir damar sertleşmesi, arterler içinde ince bir plak oluştuğu zaman meydana gelir.

Zaman içinde bu plak çoğalarak kalbe kadar ulaşır. Plak parçalandığında ya da bu plağın üzerinde kan pıhtısı meydana geldiğinde, arterlerden kan akışını engeller. Bu da koroner damar hastalığı olarak bilinir. Koroner damar hastalığı kalp krizi, felç ve kalp hastalığından dolayı ani ölüm ihtimalini arttırır.

Kalp Krizi ve Romatoid Artrit

Romatoid artritte kalp krizi riski neden daha yüksektir?

Araştırmacılar, romatoid artritle birlikte kalp krizi riskinin neden arttığını henüz anlayabilmiş değildirler. Ancak, damar sertliğinin de bir tür bağışıklık sistemi rahatsızlığı olarak kabul edildiği biliniyor. İltihaplanma ise, kalp hastalığı ve kalp krizi riski ile bağlantılıdır.

Bazı araştırmacılar, romatoid artritin, vücutta daha fazla iltihaplanmaya neden olduğunu düşünmektedirler. Bu iltihaplanma, arterlerde kan pıhtısı meydana getirecek olan plak oluşumunu tetikler. C-reaktif protein gibi iltihaplanma belirtileri, yüksek oranda damar sertliği ihtimali ile ilişkilidir.

Bunlara ek olarak, romatoid artritte kullanılan bazı tedaviler de kalp hastalığı riskini arttırabilir. Bu tedaviler şunlardır:

  • Kortizonsuz anti iltihabik ilaçlar
  • kortizon ilaçları
  • bir Cox-2 inhibitörü

Önleme

Romatoid artritte kalp krizi ihtimalini azaltacak önleyici adımlar var mıdır?

Evet, romatoid artritte kalp krizini önleyecek adımlar vardır. Ne kadar süredir romatoid artritiniz bulunduğuna bağlı olmaksızın, kalp sağlığına uygun bir hayat tarzı benimsemeniz, kalp krizi ihtimalinizi azaltabilir.

Romatoid artritle birlikte yüksek kalp hastalığı riski olduğu koşullarda bile, kalp sağlığına uygun bir hayat tarzı, riski azaltabilir. Bu da size kalbiniz ve genel sağlığınız üzerinde olumlu bir kontrol imkânı sağlar.

Kalp sağlığına uygun bir hayat tarzı şunları kapsar:

  • Kümes hayvanları, balık, baklagiller, fındık çeşitleri, az yağlı süt ürünleri ve tam buğday ürünlerinin yanı sıra meyve, sebze ve az yağlı proteinlerle dolu kalp sağlığına faydalı bir yeme alışkanlığı.
  • Paket etiketlerini okuyarak yüksek oranda sodyumlu, nişastalı, yağlı, trans yağlı ve kolesterollü yiyeceklerden uzak durmak.
  • Sigara içmeyi bırakmak.
  • Bol fiziksel aktivite ve egzersiz yapmak.
  • Düzenli muayeneler. Diyet ve egzersiz dahil, hayat tarzı alışkanlıklarınızla ilgili olarak doktorunuzla görüşün.
  • Kan basıncı, kan şekeri ve yüksek kolesterol gibi kalp hastalığı ile ilgili durumların düzenli olarak takibi. Doktorunuzla kişisel ve ailevi sağlık hikayeniz hakkında konuşun.
  • Normal bir kiloda kalmak. Obezite kalp hastalığı için ciddi bir risk faktörüdür.
  • Elektrokardiyogram (EKG) çektirmek. Kalp hastalığını kontrol etmek amacıyla yapılacak testler konusunda doktorunuzla görüşün. Göğüs ağrısı veya nefes darlığı gibi belirtileriniz varsa, doktorunuz bir egzersiz stres testi yapabilir.

Romatoid Artrit İlaçları

Romatoid artrit ilaçları ve kalp hastalığı riski

İlaç tedavileri hakkında doktorunuzla görüşün. Değiştirilmesi gereken romatoid artrit ilaçlarınız olup olmadığını ve aldığınız dozajın kalbinizi sağlıklı tutup tutamayacağını sorun.

Artrit araştırmalarında elde edilen bulgular, methotrexate gibi ilaçların ve romatoid artritte iltihaplanmayı kontrol altında tutmak amacıyla kullanılan diğer hastalık değiştirici ilaçların kalp hastalığı riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Bunların dışında bazı doktorlar, kalp hastalığı riskini azaltmak için statinleri tavsiye etmektedirler.

Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ

Ben 16 yaşındayım ve el eklemim şiş arada ağrıyor ama beni rahatsız etcek kadar degil ve ayak eklemimde dışarı çıkıntı var üniversite hastanesine gitt... devamı