Nedir

İnsan Papilloma Virüsü

İnsan papilloma virüsü (HPV) testi, rahim ağzınızdan alınan hücrelerde insan papilloma virüsünün varlığını tespit eden bir DNA testidir. HPV, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Genital bölgelerde ve mukozalarda ortaya çıkar. Kadınlarda daha fazla olmak üzere hem kadında hem erkekte görülür. Genital bölgede siğillerin, rahim ağzında anormal hücrelerin ve rahim ağzı kanserinin (serviks kanseri) gelişimine yol açabilir.

Doktorunuz aşağıdaki durumlarda HPV testi önerebilir:

  • Pap testi sonuçları, önemi belirlenemeyen atipik skuamöz hücreleri (ASCUS) gösterecek şekilde anormal ise
  • 30 yaş ya da üzerindeyseniz

HPV testi sadece kadınlar için kullanılabilmektedir; henüz erkeklerde virüsü tespit etmek için bir HPV testi yoktur. Ayrıca HPV enfeksiyonu erkeklerde anal ve penis kanseri ile bağlantılıdır.

Niçin Yapılır

Neden Yapılır? 

HPV testi, rahim ağzı kanseri için bir tarama testidir ancak kanser olup olmadığınızı söyleyemez. Bunun yerine bu test, servikal kansere neden olan HPV''nin varlığını tespit eder. HPV''nin bazı türleri (tip 16 ve 18 dahil), rahim ağzı kanseri riskini artırır. 

Rahim ağzı kanseri açısından yüksek risk taşımanıza neden olacak bir HPV tipinin sizde bulunup bulunmadığını bilmek, doktorunuz açısından önemlidir. Çünkü bu tanı, takip gözlemi, daha ileri testlerin gerekip gerekmediği, prekanseröz (kanser öncesi) ya da anormal hücrelerin tedavisi gibi, sağlığınız açısından izlenecek tedavi yöntemlerine karar vermesini mümkün kılacaktır.

HPV testinin 30 yaş altındaki kadınlarda rutin olarak kullanılması önerilmez. HPV cinsel temas yoluyla yayılır. Sıklıkla cinsel parntner değiştiren genç kadınlar arasında çok yaygındır; test sonuçları da sıklıkla pozitif çıkar. HPV enfeksiyonları, genellikle bir ya da iki yıl içinde kendiliğinden belirgin hale gelirler. Rahim ağzı kanserine yol açan değişimlerin gelişmesi ise, 10 yıl ve daha uzun bir zamana yayılır. Bu nedenlerle, HPV enfeksiyonu sonucu gelişen rahim ağzı değişiklikleri için tedavi olmak yerine, bu değişikliklerin gözlemleneceği bir bekleme süresine uymanız gerekebilir.

Riskler

Riskler 

Herhangi bir tarama testinde olduğu gibi, HPV testinin de sonuçlarının hatalı-pozitif ya da hatalı-negatif çıkma riski vardır.

  • Hatalı pozitif. Hatalı pozitif test sonucu, gerçekte var olmadığı halde sizde yüksek riskli bir HPV tipi olduğunu gösterir. Bir hatalı pozitif sonuç, kolposkopi veya biyopsi gibi gereksiz takip testleri yaptırmanıza ve test sonuçları yüzünden yersiz kaygılar duymanıza yol açabilir.
  • Hatalı negatif. Hatalı negatif test sonucu, gerçekte HPV enfeksiyonunuz olduğu halde, testin enfeksiyon olmadığını gösterdiği anlamına gelir. Bu uygun takip testlerinin veya işlemlerin gerçekleştirilmesinde bir gecikmeye neden olabilir.

Nasıl Hazırlanacaksınız

Nasıl Hazırlanacaksınız?

HPV testi yapmadan önce özel olarak hazırlanmanız gerekmez. Ancak, HPV testi genellikle bir Pap testi ile aynı anda yapılır, bu yüzden her iki testin kesinliğini sağlamak için aşağıdaki önlemleri almanız gerekebilir:

  • Testten önceki iki gün süreyle cinsel ilişkiden, vajinal duştan, ya da vajinal ilaç veya spermatisid köpükler, kremler, jeller kullanmaktan kaçının.
  • Test randevunuzun adet döneminiz esnasında olmamasına dikkat edin. Bu dönemde de test yapılabilir ancak, doktorunuz adet döneminiz dışındaki bir zamanda daha iyi hücre örneği alabilir.

Neler Yaşayacaksınız

Ne Bekleyebilirsiniz?

HPV testi genellikle, rahim ağzında anomali ya da kanser olup olmadığının kontrolü için bu bölgeden örnek alınmasıyla gerçekleştirilen Pap testi ile aynı anda yapılır. HPV testi, Pap testinde alınan örneği kullanarak gerçekleştirilebileceği gibi, rahim ağzı kanalından ikinci bir örnek alınarak da yapılabilir.

HPV testi esnasında, Pap-HPV testi bileşimi doktorunuzun muayenehanesinde gerçekleştirilir ve sadece birkaç dakika sürer. Tamamen soyunmanız ya da belden aşağıdaki giysilerinizi çıkarmanız istenebilir.

Dizleriniz bükük vaziyette bir muayene masasına sırt üstü uzanırsınız. Topuklarınızı masadaki desteklere dayarsınız.

Doktorunuz spekulum denilen bir aracı yavaşça vajinanızın içine sokacaktır. Spekulum vajina duvarlarını açar, böylece doktorunuz rahim ağzınızı daha iyi görebilir. Spekulumun sokulması pelvik bölgede basınç hissine neden olabilir. Bazen spekulum ilk yerleştirildiğinde soğukluk hissedilebilir.

Daha sonra doktor yumuşak bir fırça ve spatula denilen düz bir kazıma aleti kullanarak rahim ağzınızdan hücre örneği alır. Bu acı vermez, hatta örneğin alındığını hiç hissetmeyebilirsiniz.

HPV testinin ardından, herhangi bir kısıtlama olmaksızın normal faaliyetlerinize dönebilirsiniz. Test sonuçlarını almak için ne kadar bekleyeceğinizi doktorunuza sorun. 

Sonuçlar

Sonuçlar

HPV testi sonuçlarını pozitif ya da negatif olarak alırsınız.

  • HPV testi pozitif sonuç. Pozitif test sonucu, rahim ağzı kanseri ile ilişkili HPV tipinin var olduğu anlamına gelir. Bu, rahim ağzı kanseri olduğunuz anlamına gelmez, ancak gelecekte rahim ağzı kanseri gelişebileceğinin uyarı işarettir. Doktorunuz muhtemelen enfeksiyonun açığa çıkıp çıkmadığını veya rahim ağzı kanseri belirtilerinin olup olmadığını kontrol etmek için 6 ay ila 1 yıl içinde bir takip testi yapılmasını önerecektir.
  • HPV testi negatif sonuç. Negatif test sonucu, sizde rahim ağzı kanserine neden olan HPV tiplerinin herhangi birinin olmadığı anlamına gelir.

Test sonuçlarına bağlı olarak, doktorunuz aşağıdakilerden birini önerebilir:

  • Normal takip. Eğer 30 yaş ve üzerinde iseniz, HPV testiniz negatif ve Pap testiniz normal ise, üç yıl içinde tekrar test yaptırmanız önerilir.
  • Kolposkopi. Bu takip işleminde, doktorunuz rahim ağzınızı daha yakından incelemek için özel bir büyüteç (kolposkop) kullanır.
  • Biyopsi. Bazen kolposkopi ile birlikte yapılan bu işlemde, doktorunuz bir mikroskop altında daha yakından incelenmesi için rahim ağzı hücreleri örneği (biyopsi) alır.
  • Anormal rahim ağzı hücrelerinin çıkarılması. Anormal hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesini önlemek için, doktorunuz anormal hücreleri içeren doku alanlarının çıkarılmasını önerebilir.
  • Bir uzmanı görmek. Pap testi veya HPV testi sonuçlarınız anormal ise, doktorunuz büyük olasılıkla kolposkopik muayene için sizi bir jinekoloğa yönlendirecektir. Test sonuçlarının kanser olabileceğinizi göstermesi durumunda, tedavi için kadın genital sistem kanserleri tedavisinde uzmanlaşmış bir doktora (jinekolojik onkolog) sevk edilebilirsiniz.

Uzm. Dr. Sertaç SEVER

Sertac bey esimde yillar once hpv virusu varmis.10yildir tekrarlamadi.korunmasiz iliskiye girmiyiruz,yalnizca 2.cocuk istiyoruz.Benim hala korkularim ... devamı