Bilim adamları uzağı görememe şikayetiyle alakalı 24 yeni gen keşfetti. Miyop adı da verilen uzağı görememe, tüm dünyada sıkça görülen ve körlüğe bile sebep olabilen bir görme kusurudur. Araştırmacılar bu keşif sayesinde miyop tedavisinde gelişmeler sağlanmasının veya miyobun engellenmesinin mümkün olabileceği görüşündeler.
Miyop genellikle çocukluk yaşlarında ortaya çıkan ve kişinin büyüme süreci sona erene kadar ilerlemeye devam eden bir durumdur. Uzaktaki cisimlerin net olarak görülemediği bu kırılma kusuruna sebep olan, ışınların gözün içindeki odaklanma noktasının doğru yerde olmayışıdır. Miyop tedavisinde kullanılan kalın kenarlı merceklerle odak noktası retina, yani sinir tabakasının üstüne kaydırılır ve tüm uzaklıktaki nesnelerde net görüş sağlanır.
Miyopi, sık görülse ve çoğu zaman ciddi problemlere yol açmasa da körlük sebepleri arasında yer almaktadır. Batı uluslarında nüfus içinde görülme oranı %30 ilen, Asyalı uluslarda görülme oranı %80’e kadar çıkabilmektedir. Miyop tedavisi gözlük ve kontakt lenslerin sürekli kullanımıyla yapılırken, kesin ve kalıcı tedavisi sadece lazer ameliyat ile mümkün olmaktadır. Irsi faktörlerin miyobun ortaya çıkmasında etkili olduğu da bilinmektedir.
Miyop Hastalığı Irsi midir?
2013 tarihli bilimsel araştırmada, uluslararası bir araştırma ekibi, 32 çalışmanın, 45.000 kişiden fazla kişiyi içeren verilerini analiz etmişlerdir. Bu analizlerin sonucunda 24 yeni genin uzağı görememe şikayeti ile ilgili olduğu, 2 diğer genin de görme kusuruyla bağlantılı olduğu onaylanmıştır. Keşfedilen 24 yeni genden bazıları, beyin ve göz dokuları arasında sinyallerin taşınması, göz yapıları ve gözün gelişimiyle ilgilidir. Bu genler yüksek miyop riski ile bağlantılı bulunmuşlardır ve bu yüksek riskli genlerin olduğu kişilerde miyop gelişme ihtimali 10 kat artmaktadır. Araştırma Nature Genetics yayınında yer almıştır.
Araştırmacıların dikkat çektiği üzere ailesinde miyop şikayeti olan çocuklarda miyop riskinin arttığı zaten bilinmektedir ancak şimdiye kadar genetik sebepler hakkında bilinenler azdır. Bu çalışmanın sonuçlarıyla ilk defa yeni genler miyopla ilişkilendirilmiştir ve genleri taşıyanların miyop riskinin 10 kat arttığı ortaya çıkarılmıştır.
Miyop Tedavisi İnternette En Çok Aranan Rahatsızlıklar Arasında
Miyop tedavisi günümüzde gözlük, lens ve lazer ameliyatla yapılmaktadır ancak hastalığı tetikleyen genetik faktörler daha iyi anlaşıldıkça miyobun düzeltilmesi ya da ilerlemesinin durdurulması için yeni yöntemler ortaya çıkabilir. Böylece tüm dünyada milyonları etkileyen bu problemle ilgili daha fazla tedavi ve önleme seçeneği geliştirilebilecektir.
Miyobun bilinen diğer risk faktörleri arasında çok fazla okumak, yeterince dışarı çıkmamak, daha ileri eğitim düzeyleri bulunmaktadır. Şehirde yaşayanlarda daha çok görülen miyop şikayetinin son derece yüksek başarı oranlarıyla tedavisi günümüzde LASIK teknolojisi ile yapılmaktadır.
İLGİLİ MAKALE
Miyop Tedavisinin Yöntemleri
Op. Dr. Sinan GÖKER
Selamün Aleyküm merhaba hocam yaşım 17e 1 ayim kaldı 4 yaşından itibaren gözlük kullanıyorum ama şu 2014 den itibaren takmiyorum hastalıgim miyop laze... devamı
Görme Bozuklukları Tedavi Şekilleri
Miyop Tedavisinin Yöntemleri
İlgili Genlerin Keşfi Miyop Tedavisinde Etkili Olabilir
Kök Hücreyle Göz Tedavisinde İlk Aşama Geçildi
Lazerle Miyop Tedavisi Hakkında Her Şey