Nedir

İdrarını tutamama yanlışlıkla idrarını kaçırma demektir. Öksürdüğünüzde, gülerken, hapşırırken ya da koşarken meydana gelebilir. Aniden tuvalete gitmeniz gerekebilir ama zamanında varamazsınız. İdrar kontrol sorunları özellikle yaşlılarda çok yaygındır. Genelde ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz ama utandırıcı olabilir.

İdrarını tutamama idrar yolu iltihabından bir ilaçtan ya da kabızlıktan kaynaklanabilir. Sebebini bilip ona göre tedavi uygularsanız iyileşir. Bu konu devam eden idrar tutamama sorununu ele alır.

İki çeşit idrarını tutamama durumu vardır. Bazı yaşlı kadınlarda her ikisi de bulunur.
  • Baskıdan kaynaklanan idrar tutamama: hapşırdığınızda, öksürdüğünüzde, güldüğünüzde, koşarken ya da başka şeyler yaparken idrar torbanızda oluşan baskıdan meydana gelir. En yaygın idrarını tutamama sorunudur.
  • Sıkışmadan kaynaklanan idrarını tutamama: Çok sıkışıp ve tuvalete yetişemezseniz meydana gelir. Bir miktar idrar olsa bile tutamayabilirsiniz. Bazı kadınlar hiç uyarı olmadan kazara idrarlarını tutamaz. Başka kadınlar su içerken ya da su sesi duyduklarında ya da akan suya dokundukları zaman idrarını tutamayabilirler.
Aşırı aktif idrar torbası sıkışmadan kaynaklanan idrarını tutama durumudur. Ama her aşırı aktif idrar torbası olan idrarını kaçırmaz.

Sebepler

İdrar kontrolü sorunları şunlardan kaynaklanır:
  • Alt  idrar torbasındaki kasların zayıf olması.
  • İdrar torbasındaki ya da idrarı kontrol eden sinirlerde sorun ya da hasar olması
Baskı kaynaklı idrar tutamama doğumdan, kilo almaktan ya da pelvik taban kasını zorlayan durumlardan kaynaklanabilir. Bu kaslar idrar torbasını düzgün destekleyemezse, idrar torbası düşer ve vajina ya baskı uygular. İdrar yolunu kapatan kasları geremezsin. Bu yüzden idrar kaçabilir bunun sebebi idrar torbasındaki baskıdır. Bu baskı gülerken, hapşırırken, egzersiz yaparken ya da başka aktiviteler yaparken oluşur.

Sıkışmadan kaynaklanan idrar tutamama idrar torbasının dışına iten aşırı aktif idrar torbası kasından dolayı meydana gelir. Başka sebepleri de idrar torbasının tahriş olması, duygusal stres ya da Parkinson ya da felç gibi beyin rahatsızlıklarıdır. Çoğu zaman doktorlar da sebeplerini bilemez.

Belirtiler

Temel belirtisi kazara idrar kaçırmaktır.
  • Baskıdan kaynaklanan idrar tutamama rahatsızlığınız varsa, az ya da orta seviyede idrar kaçırabilirsiniz. Bu durum öksürdüğünüzde, güldüğünüzde, egzersiz yaptığınızda ya da benzer şeyler yaptığınızda meydana gelir.
  • Sıkışmadan dolayı idrar tutamama rahatsızlığınız varsa, aniden sıkışır ve tuvalete gitme ihtiyacını sık sık duyarsınız. Bu çeşit idrar kontrolü sorununuz varsa elbiselerinizi kirletecek bacaklarınızdan aşağı sızacak kadar idrar kaçırabilirsiniz.
Her iki tür idrar kaçırma sorununu birden yaşıyorsanız, her iki belirtiyi yaşarsınız.

Teşhis

Doktorunuz ne içtiğinizi ve ne kadar içtiğinizi soracaktır. 3-4 gün idrar günlüğü tutarak doktorunuza gitmeniz faydalı olacaktır. Doktorunuz sizi muayene edip size idrar sıkıntınızın kaynağını saptamak için basit birkaç test uygulayabilir. Doktorunuz birden daha fazla etken tespit ederse, daha çok test uygulanır.

Tedavi

Tedaviler her bir kişi için farklılık gösterir. Nasıl bir idrar tutamama sıkıntınız varsa ona göre farklılık gösterir. Doktorunuz sorunun kaynağını bulduktan sonra, tedaviniz içerisinde egzersiz, idrar eğitimi, ilaçlar, pesari ya da bunların bir kombinasyonu olabilir. Bazı kadınların ameliyat olması gerekebilir.
Evde de yapabileceğiniz şeyler de bulunur. Birçok vakada bu yaşam tarzı değişiklikleri idrar kontrolü için yeterli olabilir.
  • Kafein içeren, kahve ve çay gibi içeceklerden uzak durun. Aynı zamanda soda gibi gazlı içecekleri kesin. Günde bir taneden fazla alkollü içecek içmeyin.
  • Kabızlığı önlemek için lifli yiyecekler yiyin.
  • Sigara kullanmayın, yardıma ihtiyaç duyarsanız sigara bırakma programları hakkında doktorunuzla görüşün. Bu sayede iyiliğiniz için bir adım atmış olursunuz.
  • Sağlıklı bir kiloda kalın.
  • Kegel egzersizi gibi basit pelvik taban kası egzersizlerini deneyin.
  • Günün belirli saatlerinde tuvalete gidin ve kolayca çıkarabileceğiniz elbiseler giyin. Tuvalete giden yolunuzu açık tutun böylece en kısa zaman da tuvalete gidebilirsiniz.
  • İdrar günlüğü tutarak belirtilerin ve sızıntıların takibini yapın. Bu sizin ve doktorunuzun sizin için en iyi tedaviyi bulmanızı sağlayabilir. İdrar tutamama belirtileri varsa, doktorunuzla paylaşmaya utanmayın. Çoğu insan tedavi edilebilir.

Önleme

Kegel egzersizleriyle pelvik kaslarınızı güçlendirerek idrar tutamama riskini azaltabilirsiniz. Sigara kullanıyorsanız bırakmaya çalışın. Sigarayı bırakmak öksürüklerinizi de azaltacaktır bu da idrar sıkıntısını tetiklemez. 

Dr. Canan YILDIRIM

Merhabalar kızım 4 aylik başını tutamama sondan dolayi çocuk doktoru tarafından çocuk norolojisi doktoruna sevk edildi B12 vitaminine bakıldı normal ç... devamı