HPV derideki siğillerden sorumlu olan bir mikroptur. Bu mikrobun bazı tipleri genital bölgede yerleşir. HPV cinsel yolla bulaşır ve hiç ilişkide bulunmamış kadınlarda görülmez. HPV erkekte de penis üzerinde siğiller oluşturur. HPV transformasyon zonundaki hücrelerin çekirdeklerine girerek hücrenin genetik yapısını yeniden programlar ve hücrede anormal bölünme başlar. Bazı HPV tiplerinin oluşturduğu displazilerin ilerleyerek rahim ağzı kanserine kadar gitme olasılığı vardır.
Serviks displazileri özellikle son yıllarda ülkemizde hızla artmıştır. Batı ülkelerinde cinsel ilişkiye girme yaşının çok daha erken olması nedeni ile HPV ile karşılaşma olasılığı daha yüksektir ve buna bağlı olarak da displaziler daha sık görülür. Birden fazla cinsel eşin varlığı da olasılığı yükseltir.
Rahim ağzında görülen hücresel değisiklikleri belirlemek amacı ile kadınların cinsel ilişkiye girmelerinden itibaren her yıl PAP Smear adı verilen bir test yaptırmaları önerilir. PAP testi rahim ağzında transformasyon zonundaki hücreleri örnekler ve daha sonraları rahim ağzı kanserine yol açabilecek hücresel değişikliklerin erken tanısına olanak tanır. PAP smear normal koşullarda yılda bir yapılır. Yetersiz hücre örneklemesi veya hücresel değişikliklerin varlığında ise daha sık tekrarlanabilir
Serviks kanserine sebep olan ‘human papilloma virüs’üne (HPV) karşı yeni aşıların tanıtılması, gelişmekte olan dünyadaki kadınların sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Geçen yıl, büyük çoğunluğu kalkınmakta olan ülkelerde olmak üzere, 250.000’den fazla kadın serviks kanserinden hayatını kaybetmişti.
Serviks kanseri, kadınlar arasında en yaygın olan ikinci kanser tipidir. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre önümüzdeki 10 yıl zarfında sebep olduğu ölümler yaklaşık %25 artış gösterecektir. 2005’te, %90’ı kalkınmakta olan ülkelerde olmak üzere, 500.000 yeni serviks kanseri vakası tespit edilmişti. Tedavi edilmeden bırakılırsa, invazif serviks kanseri neredeyse her zaman öldürücüdür.
Su anda piyasadaki aşılar , bütün serviks kanserlerinin yaklaşık %70’ine sebep olan HPV tipleri 16 ve 18 ile enfeksiyonu önlemekte etkilidir. Aynı zamanda, genital siğillerin yaklaşık %90’ının sebebi olan HPV tipleri 6 ve 11 ile enfeksiyonu da etkili bir şekilde önlemektedir. Bu ve diğer bir HPV aşısı, tüm dünyadan ülkelerde, düzenlenmeleri ile ilgili değerlendirme sürecindedir. Bunlar, iki numaralı kadın katili kanserin elimine edilmesi için yeni bir fırsat sunabilirler.
Gardasil aşısı, maya hücrelerinde (Saccharomyces cerevisiae) başlıca HPV kapsid proteininin (L1) sentez ve kendi kendine toplanması ile üretilen virüs benzeri parçacıklardan (VLP) oluşmaktadır. Gardasil’e, HPV tipleri 6, 11, 16, ve 18 ile alakalı olan,
-yüksek grade serviks intraepitelyal neoplazileri (CIN grade 2 ve 3),
serviks kanseri,
-yüksek grade vulvar intraepitelyal neoplaziler (VIN grade 2 ve 3),
dış genital siğillerin (condyloma acuminata),
önlenmesi için ruhsat verilmiştir. Aşının etkisini göstermek için 16-26 yaşlarında kadınlarda, immunogenisitesini göstermek için ise 9-15 yaşlarında kız ve erkeklerde denemelere girişilmiştir. Erkeklerdeki koruyucu etkisi henüz literatürde bildirilmemiştir. Fakat, erkekleri de kapsayan daha fazla deneme sonucu önümüzdeki birkaç yıl içerisinde beklenmektedir.
merhaba.ben yalovada yaşıyorum.eşimin genital bölgesinde siğiller var.26 yaşındayım.hpv aşısı olmalı mıyım?... devamı
Ön Sevişme Cinsel Hazzı Arttırır Mı?
Vajinismus Öyküleri
Kürtaj Ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Gebeliğin Son Döneminde Alınan İlaçlar Doğumu Etkiler Mi?
Hamilelikte Sıcak Basması İle Yüksek Ateş Aynı Şey Midir?