Horlamaya asıl olarak, soluk alma sırasında burun ve boğazdaki daralmalar neden olur. Daralan bu bölgelerdeki titreşiler, horlamanın şiddetini arttırır.

Özellikle çok kilolu insanlarda, ağız içi yapılarında ödem ve şişme olmasından dolayı horlama artar. Burundaki kemik eğrilikleri, sinüzitler, polipler horlamayı arttırmakla birlikte, horlamada boğazdaki sorunlar daha ön planda rol oynarlar.

Dil kökünün büyük olması, yumuşak damağın sarkık ve büyük olması, küçük dilin bir santimetreden daha uzun olması, çok iri bademcikler, büyük geniz eti, özellikle çocuklarda horlamaya ve bunun yanı sıra apne denilen solunumun durmasına neden olur.

Kişinin kilolu olması horlamayı arttıran önemli bir faktördür. Yine gırtlakta, havanın geçtiği alandaki darlıklar ve epiglod denen gırtlak kapağındaki eğrilik ya da sarkmalar gibi anatomik bozukluklar, horlamayı arttıran faktörlerdir.

Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ

merhaba yaklaşık 2 yıl önce sabahları uykusuz uyanmak gün içinde aşırı yorgunluk ve uyku esnasında aşırı horlama nedeni ile uyku labaratuvarına gittim... devamı