Hemoroitler Nasıl Görünür

Dünyadaki herkes için rektal çıkış veya anal kanaldaki (anüs) ağrı yaygın bir sorundur ama insanlar bu konuyu doktorla bile konuşmakta utangaç davranırlar. Amerika’daki insanların yaklaşık yarısı 50 yaş civarında hemoroitle yüz yüze kalır. Anüs çevresindeki damarlar gerilir veya şişer ve bu durum hemoroit diye bilinir. Hemoroitler erken fark edildiğinde tamamen tedavi edilebilir. Bağırsak hareketleri sırasında rektal bölgedeki herhangi bir kanama veya ağrı olması durumunda derhal doktora gitmelisiniz.

Hemoroitler bağırsak hareketleri sırasında anal kanaldaki zorlanma nedeniyle oluşur. Ayrıca genellikle hamilelik sırasında kadınlarda fetüsün rektal duvar üzerinde baskı oluşturması nedeniyle hemoroit meydana gelir. Kronik kabızlık, ishal, bazı vakarlarda da genetik faktörler ve yaş da hemoroitin diğer neden. Hemoroitin belirtileriyse ağrı, yanma hissi ve kimi zaman bağırsak hareketleri sırasında kanamadır. Doktor bu durumu göz muayenesi veya dijital bir rektal testle teşhis eder. Anal kanalın içten muayene edilmesi için anoskop adı verilen ışıklı bir tüp kullanılabilir.  

Hemoroitlerin iki türü vardır:

Dış Hemoroitler: Bunlar anal kanal dışında deri altındaki hissedilebilir damar şişkinlikleridir. Bunlar hafif tümsek gibi görünür ve deriyle aynı renktedir.

İç Hemoroitler: İsminden de anlaşılacağı gibi bu tür hemoroitler anal kanal içindeki damar şişkinlikleridir. Bu hemoroitler genişlediklerinde, rektum içinden dışarı doğru patlar. Bu türlerin en yaygın belirtisi, bağırsak hareketleri sırasındaki kanamadır. Neticede, içinde kan pıhtısı bulunan hemoroide dönüşür, bu da bölgede kaşınma dürtüsüne yol açar.

Hemoroitler Nasıl Görünür?

Hemoroitler anüsten sarkan ufak bilyeler gibi görünür. Büyüklüğü, şekli ve sayısı kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazen ufak parçalar şeklinde görünürken kimi vakalarda kümelenmiş halde görünür.

Bu söylenenlere rağmen unutulmaması gereken önemli bir husus da, anüs etrafında görülür haldeki her şeyin hemoroit olarak sınıflandırılamayacağıdır. Anal siğil de hemoroitlere benzer, kaldı ki bu da teşhis için doktora gitmenizi gerektirecek kadar önemlidir.

Kanamalı Hemoroitler

Hemoroitlerde kanama sıklıkla göze çarpan belirtilerden biridir. Kanama, hem iç hem de dış hemoroitlerde meydana gelir. Ama her iki durumun da nedeni farklıdır. Dış hemoroitlerde kanama bağırsak hareketlerinden sonra hemoroitlerin soyulması sonucu olurken iç hemoroitlerde kanamanın nedeni sert palet halinde gelen dışkıdır.

Tekrar etmek gerekirse, hemoroidiniz varsa ve dışkı geçişi sırasında kanama oluyorsa, doktora danışmalı ve çıban, fisür ve kolorektal kanser gibi olası diğer anal kanama nedenlerini göz ardı etmemelisiniz.

 

Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu

diş etim çekildi v dişlerim çok küçüldü v beni dişi olmayan yaşlı gibi görünüyorum n yapmalıyım. ... devamı