Hamilelikte Karaciğer Sorunları

Hamilelik, kadınların hayatlarında kritik bir dönemdir. Çeşitli hormonal değişiklikler nedeniyle, annenin olduğu kadar bebeğin sağlık durumunu da belirleyen belli belirtiler ortaya çıkar. Hafif bir rahatsızlık, ciddi bir probleme dönüşebilir ve ciddi hamilelik risklerine yol açabilir. Bu tür ciddi problemlerden biri de karaciğer fonksiyonlarındaki anormalliktir. Hamilelik sırasındaki karaciğer problemleri, karaciğerde anormallikler oluşturan ciddi komplikasyonlara meydan verir.

Gebelik İntrahepatik Kolestazı (Karaciğer İçinde Taş/GİK): Anormal Safra Akışı

ICP, hamilelikte yaygın karaciğer problemlerindendir ve safra akışıyla ilişkilidir. Anormal safra akışı ve asit birikimi nedeniyle meydana gelir. Asıl belirtileri kanlı dışkıyla birlikte ortaya çıkan sarılık ve koyu renkli idrardır. Şiddetli kaşıntıya eşlik eden kızarıklık vardır. Kadınlarda, kısa zaman içinde anksiyete ve yorgunluk ortaya çıkar. GİK bebeğin sağlığını da etkiler. Doğum esnasında mekonyum (ilk dışkı) lekelenmesi riskini taşır. Bazı uç vakalarda erken doğum veya bebek ölümleriyle sonuçlanabilir.

HELLP Sendromu: Trombosit Seviyesinin Düşük Olması Karaciğer Enzimlerinin Yükselmesi

Sendrom, karaciğer enzimleri seviyesinin yüksek olması ve kandaki düşük trombosit seviyesiyle tanımlanır. Bu da kırmızı kan hücrelerinin hızlı bir şekilde parçalanmasıyla oluşan ciddi hamilelik komplikasyonlarından biridir. Hamileliğin son üç aylık döneminde, normal olarak teşhis edildiğinde bir preeklampsi formudur. Bu sendromdan muzdarip kadınlarda doğum sonrası problemler de ortaya çıkabilir. Plasenta ayrılması gözlenmişse, erken doğum tek seçenek haline gelir. Şiddetli kanama, böbrek yetmezliği ve felç, annenin ölümüne yol açabilir.

Akut Karaciğer Yağlanması: Yağ Birikmesi

Karaciğer yağlanmasının sebepleri, karaciğer hücreleri içinde yağ birikmesiyle bağlantılıdır. Bu, nadiren rastlanan bir durum olmasına rağmen, karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olmaktadır. Karaciğer yağlanması belirtileri anormal ağrı, kusma ve şiddetli baş ağrısıdır. Aşırı sarılıktan muzdarip olanlar, karaciğer yağlanmasına eğilimlidirler.

Hepatit: Viral Atak Sonucu Oluşan Aşırı Sarılık

Hepatite esasen üç tür virüs Hepatit A, B ve C virüsleri sebep olur. Bu üç tür virüs arasında hepatit B, rahimden bebeğe geçen en şiddetli  biçimdir. Hepatit enfeksiyonu için karaciğer problemlerinin göstergesi olabilecek belirtiler, sarılık, anormal rahatsızlıklar, yorgunluk ve iştahsızlıktır.

Preeklampsi: Karaciğerde Şişme ve Yükselen Karaciğer Enzimleri

Bu, hamile kadınlarda en çok gözlenen durumdur. Preeklampsi, karaciğerde şişmeye neden olacak şekilde karaciğer enzimlerinin yükselmesi olarak tarif edilir. Erken belirtisi annede kan basıncının yükselmesidir. Karaciğerde oluşan zararın nedeni, idrardan dışarıya protein sızmasıdır. Esasen hamileliğin son üç aylık döneminde meydana gelen bu durum, erkenden tedavi edilmediği takdirde felç, kasılma ve hatta annenin, bebeğin veya her ikisinin birden ölümüne neden olabilir.

Hamilelik Döneminde Karaciğer Rahatsızlıklarının  Tedavisi

Hamilelikte en çok rastlanan karaciğer problemleri ilaçlarla tedavi edilebilir. Bazen hamilelikte ortaya çıkan karaciğer problemlerinin tek tedavisi bebeğin dünyaya gelmesidir. GİK erkenden teşhis edilirse, doktorlar başarılı neticeler gösteren tedaviler uygulayabilirler. Kızarıklıklar için antihistamin ilaçları ve safra akışını düzenlemek için de başka kimi ilaçlar verirler. Hepatit tedavileri henüz geliştirilme aşamasında. Hepatit aşısı ise anne için hamilelikten sonra karaciğer problemlerinin önlemesi bakımından azami bir öneme sahiptir. HELLP sendromu, karaciğer yağlanması ve preeklampsi için tedavi ise, doğumdur. HELLP sendromu vakasında bebek 34. haftadan daha küçükse, doğum iki gün daha ertelenerek bebeğin akciğerinin gelişmesi için ilaç verilebilir.

Hamilelikteki karaciğer problemleri ciddi bir durumdur. Hamile kadınlar, hiçbir teşhis konulmaması riskini göze almamalıdırlar. Doktorlar karaciğer fonksiyonlarındaki anormallikleri tespit etmek için belli testler yapabilmektedirler. Doğru zamanda uygulanan doğru tedavi, belirtilerin tamamıyla tedavi edilmesi için önemlidir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

BendeDvitamin ileB12 eksikligi vartupbebek yaptirirsam hamilelikte sorun cikarmi... devamı