Glisemik indeksi düşük gıdalarla glisemik indeksi yüksek gıdalar kıyaslandığında, ağızda tatlı hissi bırakan rafine şeker ve şeker içeren gıdalar alındığı zaman, yemek borusundan mideye, oradan bağırsaklara geçtikten sonra, kan şekerini çok hızlı bir şekilde yükseltir. Yaklaşık 15 dakikada maksimum değerlere ulaşan şeker, aniden düşer. Rafine şeker ve şeker içeren gıdalar kan şekerini çok hızlı bir şekilde yükseltip düşürdüğü için, fazla tercih edilmemesinde fayda vardır.

Öte yandan düşük glisemik indeksine sahip besinler tüketildiği zaman, kan şekerini yavaş yavaş yükselttiği için, bunun ardından kan şekeri yavaş yavaş düşer ve uzun süre tokluk hissi verir. Bu şekilde bir beslenmeyle doygunluk hissi yaklaşık 3 saat sürer. Rafine şeker tüketildiğinde ise bu süre 15 dakika ya da en fazla 1 saattir.

Şeker hastaları için faydalı

Glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmenin ve uzun süre tokluk hissi yaşamanın faydalarından biri, günümüzün ciddi bir hastalığı olan şişmanlığı önlemede etkili bir rol oynayabilmesidir.

Özellikle glikoz tolerans bozukluğu olan kişilerde, şeker hastası ya da şeker hastalığı için aday adayı olarak nitelenen reaktif hipoglisemi rahatsızlığı olan kişilerde de düşük glisemik indeksi olan besinler tercih edilmesinin birçok yararı vardır. Glisemik indeksi düşük olan besinler, özellikle kuru baklagiller, tam taneli tahıllar, sebzeler ve olgunlaşmamış meyvelerdir. Bu yiyecekler kişiyi uzun süre tok tutar. Şekeri, kolesterolü ve tansiyonu dengeler. Bunların yanı sıra bağırsakları çalıştırma gibi fonksiyonları da olduğu için kabızlıktan, dolayısıyla kalın bağırsak kanserinden koruyucu özelliktedir.
İLGİLİ MAKALE

Glisemik indeks nedir?

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

merhaba doktar bey bebeğim 5 aylık ek bir besin olarak hiç bir besin yemiyor ne yapmam gereklidir acaba.?... devamı