Nedir?

Erkek menopozu nedir?

Tıp dünyası erkeklerin de tam manasıyla menopozdan geçip geçmediğini tartışmaktadır. Doktorlar, testesteronlu hormon tedavisi gören erkek hastaların sözde erkek menopozu ile ilgili belirtilerin bir kısmından kurtulduğunu rapor etmektedirler.

Erkekler menapoz diye tanımlanan dönemden geçmedikleri için, bazı doktorlar bu sorunu yaşlanan erkekte androjen (testosteron) azalması olarak adlandırmaktadırlar ya da bazı insanların adlandırdıkları gibi düşük testosteron. Erkekler yaşlandıkça erkeklik hormonu testosteron üretiminde düşüş yaşar ama bu durum şeker hastalığı gibi bazı hastalıklarda da gerçekleşir. Testosteronda düşüklükle birlikte, bazı erkekler bitkinlik, zayıflık, depresyon ve seksüel sorunlar gibi belirtiler yaşar. Bu belirtilerin azalmış testosteron seviyeleriyle ilişkisi hala tartışmalıdır.

Hormon üretiminin tamamen durduğu iyi tanımlanmış dönemi temsil eden kadınlardaki menopozun aksine, erkeklerdeki testosteron azalması daha yavaş bir süreçte gerçekleşir. Yumurtalığın aksine, testis testosteron yapmak için gereken maddeyi tüketmez. Sağlıklı bir erkek 80li yaşlara ya da daha uzun süre sperm üretebilir.

Ama hastalık sonucunda, testisin fonksiyonundaki küçük değişiklikler 45-50 yaşlarında ortaya çıkarabilir daha da dramatik olan bazı erkeklerde 70li yaşlarda ortaya çıkmaktadır.

Teşhis

Erkek menopozu nasıl teşhis edilir?

Erkek menopozunu teşhis etmek için, doktor fiziksel test uygulayacaktır ve belirtilerini soracaktır. Durumu katkıda bulunabilen tıbbi sorunları tespit edebilecek başka testler de uygulayabilir. Doktor, kan testosteron seviyesi dahil birkaç hormon seviye testini içeren kan testi serileri deneyebilir. 

Tedavi

Erkek menopozu tedavi edilebilir mi?

Testosteron seviyeleri düşük olursa, testosteron yerleştirme terapisi sekse olan ilgi kaybı, (azalmış libido) depresyon ve bitkinlik gibi belirtilerini rahatlatabilir. Ama kadınlarda hormon yerleştirme terapisinde olduğu gibi, testosteron yerleştirme terapisinin potansiyel riskleri ve yan etkileri yoktur. Testosteron yerleştirmesi örneğin prostat kanserini daha da kötü hale getirebilir.

Siz ya da sevdiğiniz biri androjen yerleştirme terapisi düşünüyorsa, daha fazla bilgi almak için doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, erkek menopozunun bazı belirtilerine iyi gelecek antidepresan gibi başka ilaçlar ya da yeni diyet veya egzersiz programı gibi belli yaşam tarzı değişiklikleri de önerebilir.     
İLGİLİ MAKALE

Andropozla Baş Etmek

Op. Dr. Aytun AKTAN

ben 40 yasında bir bayanım.geçen eylülün 7 inde adet oldum bu ayda hiç adet olmadım.menopoz mu yoksa adet duzensizliğimi?ben menopoza girmekten çok k... devamı