Ergenlik döneminde hamilelik genç bir kadının geleceğini önemli boyutta etkileyebilecek ciddi bir mevzudur. Ergenlik çağındaki gençlerin hamilelik ve annelikle başa çıkmak konusunda becerileri genellikle henüz gelişmemiş olduğu için bu durum oldukça zorlu olabilir. Tüm yaşlardaki hamile kadınlar için sabır, olgunluk ve stresi yönetebilmek önemlidir. Ergenlik döneminde hamilelik bebeği de etkileyebilir. Ergen gençlerin doğurduğu bebekler daha zayıf entelektüel gelişim gösterebilmekte ve anaokulunda daha düşük performansa sahip olmaktadırlar. Ayrıca bebeğin devam eden medikal ve davranışsal sorunları olabilir.

Hamile ergenlerde genellikle medikal komplikasyonlar görülür. Sıklıkla hamilelik sırasında ergenler yeterince tıbbi gözetim almazlar. Görülebilecek komplikasyonlar arasında anemi, kan zehirlenmesi (toksemi), yüksek tansiyon, plasenta previa ve bebeğin erken doğumu olabilir. Hamileliği ve annenin sağlığını tehlike altına atacak bu sorunları önlemek için sürekli medikal gözetim şarttır.

Bir ergen hamile kaldığında geleceği ile ilgili belirsizlikler doğar. Anne adayı, bebeğe bakmak için yeterince bilgiye sahip olmadığını hissedebilir. Ayrıca bebeğin kendi hayatını ve gelecekle ilgili hayallerini nasıl etkileyeceği konusunda endişe duyabilir. Ergenlik döneminde hamilelik görüldüğünde eğitim sekteye uğrayabilir. Bazı hamile kalan gençler okulu bırakmayı seçmektedirler. Devam etmeyi planlayanlar ise hamilelik süreci geçene kadar okula ara verebilirler. Eğitim almaya devam etmektense evlenmeyi ve bebeği yetiştirmeyi tercih edebilirler.

Sigara ve uyuşturucu kullanımı ergenlik döneminde hamilelikle ilgili bir problem olabilir. Genç, bu maddeleri kullanmamak için yeterince irade gücüne sahip olmayabilir. Hamilelik döneminde aşırı yorgunluk görülmesi de söz konusudur. Hamile bir genç bu süreçte egzersiz yapmalıdır ancak aşırı yorgunluk görülürse bunun hamileliğin doğal bir parçası olabileceği hatırlanmalıdır. Her gece 8 saat uyku uyumak önemli bir faktördür.

Bir genç hamile kaldığında depresyon görülebilir. Anne adayı, hamileliğin doğurduğu duygularla, arkadaşlardan ve çevreden gelebilecek negatif tepkilerle baş etmeye çalışırken depresyona girebilir. Ayrıca hormon seviyelerinin değişken olması da depresyonu tetikleyebilir. Hamile olduğunu anladığında ergenlik dönemindeki bir genç duygusal krize girebilir ve bebeği doğurmak istemeyebilir. Bu duygusal kriz çok ciddi boyutlardaysa bebeği kendi kendine düşürme çabasına girişebilir ve hatta intihar eğilimi bile görülebilir. Ebeveynler bu konuda dikkatli olmalı ve gerektiğinde profesyonel yardım almaktan kaçınmamalıdırlar.

Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT

Merhaba ben 24 yaşındayım ama penisim henüz ergenliğe girmemiş bir erkek penisi gibi ve sperm de az ne yapmalıyım..?... devamı