ABD'deki Washington Üniversitesi'nden Christopher Murray ve ekibinin yaptığı araştırma, sıtmadan 1,2 milyondan fazla kişinin öldüğünü gösterdi.

"The Lancet" dergisinde yayımlanan araştırmada, bilimadamları 1980-2010'da sıtmadan ölümlere ilişkin verileri değerlendirdi ve 2010'da 1,2 milyon kişinin hastalıktan öldüğü sonucuna vardı. Bu sayının, 2010'da Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerinden neredeyse iki kat fazla olduğu belirtildi.

Bilim insanları, sayılar arasındaki bu farkın, ölümden sonra, ölen kişinin yakınları ile görüşülerek hastalık konusunda bilgi almaya dayalı "sözel otopsi" gibi birçok yöntemin de kullanılmasından kaynaklandığını vurguladı. Araştırmacılar birçok ülkede, sağlık altyapısının yeterli olmaması nedeniyle ölüm nedeninin çoğu zaman belirtilemediğine de dikkati çekti.

Ancak araştırmacılar, elde edilen sonuçlara göre, 10 yılda gösterilen çabalar sayesinde sıtmadan ölümlerde azalma olduğunu bildirdi.

Bilim insanları, sıtmadan ölenlerin çoğunun çocuk olduğunu, bununla beraber sıtmadan ölen 15 yaş ve üzerindekilerin sayısının arttığını vurguladı.

1985'ten bu yana sıtmadan ölümlerin arttığı ve 1,8 milyon kişinin hastalıktan öldüğü 2004'te en üst seviyeye çıktığı belirtilirken, 2004'ten sonra ölümlerin azaldığı açıklandı. 2010'da 5 yaşın altında yaklaşık 700 bin Afrikalı çocuğun öldüğü (toplam ölümlerin yaklaşık yüzde 56'sı) bildirildi.

Bilim insanları bağış yapan ülkelerin desteğiyle hastalığın ortadan kalkması için çabaların devam etmesi gerektiğine de dikkati çekti.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Sayın hocam regl görmem gereken günde kahverengi akıntım başladı her regl öncesi böyle olur fakat en fazla 2 gün sürer 4-5 gündür sürekli kahverengi a... devamı