Doğurganlığı azaltan faktörler üzerine yapılan bir araştırmada, hamile kalmaya engel olan özellikle üç etken bulundu.

Stres 
Araştırmacılar, yaşları 18 ile 40 arasında olan 373 çifti, her hangi bir üreme problemi bulunmayan kadınlar hamile kalana dek inceledi. Araştırmanın en başında ve ilk adetlerinin sonrasında kadınlardan tükürük örnekleri alınarak hormonel değişikliklerine bakıldı. Bunun sonucunda iki stres hormonuna rastlandı : kortizol ve alfa-amilaz.
Bu araştırmaların sonucunda, sinir sistemi üzerinde etkili bir stres hormonu olan alfa-amilaz’ın, yüksek seviyede bulunduğu kadınlarda hamile kalma ihtimalinin yüzde 29 azaldığı ve bunun kortizol, yani kronik stres ile bir ilişkisinin olmadığı tespit edildi.
Araştırmacılar ne yazık ki, bu hormonun doğurganlık ile tam olarak nasıl bir ilişkisi olduğunu bulamadı fakat iki konudan emin oldu. Bunlardan birincisi, stresli olan kadınların diğerlerine göre daha az cinsel ilişkiye girdiği, ikincisi ise yoğun stresin yumurtlamayı olumsuz etkilediği oldu. Katılımcılardan yalnızca iki kez tükürük örneği alındığı için, hamile kalamayan kadınların her ay daha stresli olup olmadıkları öğrenilemedi.
Bu araştırmalar, stresin doğurganlığı azaltmasının arkasında hangi mekanizmaların olduğunu daha net görebilmek amacı ve stresi ölçmenin zor olması sebebi ile daha kapsamlı araştırmalara gerek duyulduğunu ortaya çıkardı. 
Araştırmacılar, stresin doğurganlığı azalttığının tespit edilmesi üzerine, stresin olmayışının da doğurganlığı artırabileceği ihtimali üzerinde durdu. Stresin aşılmasının ve huzurlu olmanın doğurganlığı artıracağı konusunda hemfikir olan uzmanlar, bebek sahibi olmak isteyen  kadınlara yoga ve meditasyonu tavsiye etti.

Obezite ve zayıflık
Obezite ve zayıflığın yumurtalıklar üzerinde birçok olumsuz etkileri bulunmaktadır. Hormonel bozukluklar, adet dönemlerini, süresini, yumurtlamayı ve daha pek çok şeyi etkileyerek hamile kalmayı engelleyebilir. Aynı zamanda obezite ve zayıflık erkekteki sperm kalitesini de düşürmektedir.

Sigara ve alkol
Sigara ve alkol doğurganlığı engelleyen hayati sebeplerden biridir. Spermlerin hem sayısında hem de kalitesinde ciddi düşüşlere sebep olan bu kötü ikili, kadınlarda da oldukça olumsuz etkiler yaratıyor. Hamile kalmayı zorlaştırmakla kalmayıp, hamile kalındığında ise bebekte önemli sağlık sorunları oluşumuna, hatta erken menopoza yol açabiliyor. Şunu belirtelim ki, sadece düzenli olarak alkol kullananlar riskli değil, bir bardak alkol bile doğurganlığı azaltıyor.

İLGİLİ MAKALE

Doğurganlık

Op. Dr. Sinan GÖKER

hocam ben 99 doğumluyum sağ gözümde göz tembelliği var 07 gözlük kullanıyorum göz tembelliğini azaltacak operasyon ve tedaviler varmı ? şimdiden teşek... devamı