Ne Zaman Çektirilir?

Diş röntgenleri, diş hekiminizin dişlerde ve dişlerin çevresindeki dokularda bulunan hastalıkları görmesini sağlar. Yanı sıra, diş problemlerinin erken teşhis ve tedavisine olanak verir. Böylece sizi, gereksiz para kaybından ve rahatsızlık çekmekten kurtarır, hatta bazen hayatınızın kurtulmasını bile sağlayabilir.

Hangi Problemleri Tespit Eder

Diş röntgenleri hangi problemleri tespit edebilir?

Diş röntgenleri yetişkinlerde şu amaçlarla kullanılabilir:
  • Ağız muayenesinde görülemeyebilecek alanları, özellikle dişler arasındaki küçük çürükleri göstermek
  • Var olan bir dolgunun altında gerçekleşen çürümeyi tespit etmek
  • Dişeti hastalığına eşlik eden kemik kaybını ortaya çıkarmak
  • Enfeksiyon nedeniyle kemikte veya kök kanalında gerçekleşen değişimleri ortaya çıkarmak
  • Diş implantlarının, tellerin, protezlerin veya dişlerle ilgili diğer prosedürlerin hazırlanmasına yardımcı olmak
  • Apseleri (diş kökündeki veya diş ile dişeti arasındaki bir enfeksiyon) ortaya çıkarmak
  • Kistler ve bazı tümör türleri gibi diğer gelişim bozukluklarını ortaya çıkarmak
Diş röntgenleri çocuklarda şu amaçlarla kullanılır:
  • Çürümeyi takip etmek
  • Ağızda, çıkan dişlerin tamamına yetecek boşluk olup olmadığını tespit etmek
  • Süt dişlerinin, ana dişlerin düzgün çıkmasına imkan tanıyacak kadar çabuk düşüp düşmeyeceğini tespit etmek
  • Yirmilik dişlerin gelişimini kontrol etmek ve etkilenen (dişetlerinden çıkamayan) diş olup olmadığını tespit etmek

Röntgen Cetveli

 
Çocuklar, Gençler ve Yetişkinler İçin Diş Röntgeni Cetveli


  Yeni hastalar Tekrar gelen hasta, Yüksek risk (Çürük mevcut) Tekrar gelen hasta, çürüme yok, yüksek çürüme riski yok Mevcut veya geçmiş tarihli dişeti hastalığı Diğer yorumlar
Çocuklar (ilk dişin çıkmasından önce) Dişler temas ediyorsa ve yüzeylerin tamamı görselleştirilemiyor veya incelenemiyorsa röntgen Çürük tükenene kadar 6 ayda bir röntgen Dişler temas ediyorsa ve yüzeylerin tamamı görselleştirilemiyor veya incelenemiyorsa her 12 ila 24 ayda bir röntgen Ağızda hastalık görülen alanların röntgeni Büyüme ve gelişim kontrolü amaçlı röntgenler bu yaşta genellikle gerekmemektedir
Gençler (yirmilik dişlerin çıkmasından önce) Diş hastalığına veya yoğun çürüme geçmişine dair kanıt olduğunda kapsamlı röntgen gerekmektedir Çürük tükenene kadar her 6 ila 12 ayda bir röntgen Her 18 ila 36 ayda bir röntgen Ağızda hastalık görülen alanların röntgeni Yirmilik diş gelişimini kontrol etmek üzere röntgen çekilmelidir
Dişleri bulunan yetişkinler Diş hastalığına veya yoğun çürüme geçmişine dair kanıt olduğunda kapsamlı röntgen gerekmektedir Her 12 ila 18 ayda bir röntgen Her 24 ila 36 ayda bir röntgen Ağızda hastalık görülen alanların röntgeni Büyüme ve gelişim kontrolü amaçlı röntgenler genellikle gerekmemektedir
Dişleri bulunmayan yetişkinler Belirli bir diş hastalığı klinik olarak mevcut olmadığı takdirde genellikle röntgen gerekmemektedir        
Normalden sık röntgen çekilmesine ihtiyaç duyabilecek yüksek risk kategorisine giren kişiler şunlardır:
  • Çocuklar. Dişleri ve çeneleri hala gelişmekte olduğundan ve dişlerinin çürümeden etkilenmesi daha muhtemel olduğu için, yetişkinlere kıyasla çocuklar, röntgene genellikle daha fazla ihtiyaç duyarlar.
  • Mevcut dolguların altında veya yeni yerlerde çürük aramak üzere dolgu gibi yoğun düzeltici çalışmalar yapılan yetişkinler.
  • Diş çürüğü aramak üzere bol miktarda şekerli içecek tüketen kişiler (şekerli ortam çürük gelişimine mükemmel bir imkan sağladığından).
  • Kemik kaybını takip etmek üzere periodontal (dişeti) hastalığı bulunan kişiler.
  • Ya ilaçlara (antidepresan, sakinleştirici ilaç, antihistamin ve diğer ilaçlar) ya da hastalık durumlarına (Sjögren sendromu, tükürük bezlerinin zarar görmesi, başta ve boyunda radyasyon tedavisi uygulanması) bağlı olarak ağız kuruluğu yaşayan kişiler. Ağız kuruluğu çürük oluşumuna yol açabilir.
  • Periodontal hastalıktan kaynaklanan kemik kaybını takip etmek üzere sigara kullananlar (sigara kullananlar daha yüksek periodontal hastalık riski altındadır).

Güvenirliği

Diş röntgenleri ne kadar güvenlidir?

Güneş, topraktaki mineraller, evdeki elektrikli aletler ve diş röntgenleri gibi her tür radyasyon kaynağı, vücut dokularına ve hücrelere zarar verebilir ve bazı durumlarda kanser gelişimine yol açabilir. Ancak diş röntgeni esnasında maruz kalınan radyasyonun dozu oldukça düşüktür.

Yıllar boyunca diş hekimliğinde sağlanan gelişmeler, röntgenlerle ilgili riskleri asgariye indirecek bir dizi önlem alınmasını sağlamıştır. Bununla birlikte, güvenlikteki gelişmelere rağmen radyasyonun etkileri ömür boyu birikir. Dolayısıyla, herhangi bir kaynaktan aldığınız küçük bir miktar radyasyon bile önemlidir.

Röntgenlere bağlı olarak radyasyona maruz kalma konusunda kaygılıysanız, diş hekiminize röntgene ne sıklıkta ihtiyaç duyulacağını ve neden röntgen çekildiğini sorun. Bazı kişilerde röntgene daha sık gereksinim duyulmakla birlikte, mevcut ilkeler röntgenin ancak klinik teşhis için gerektiğinde çekilmesini gerektirmektedir.

Dt. Bedri ÖZARSLAN

Ön diş darbe gördü rengi gitti kararma falan röntgen de çürük değil çıktı kan girmiş içine ne yapılabilir... devamı