Düşünmek, biyokimyasal bir süreçtir. Beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişimde bulunması için nörotransmitter adında kimyasallara ihtiyaçları vardır.

Nörotransmitterler kısaca sinir ileticileridir. Vücutta üç temel nörotransmitter vardır. bunlardan birincisi asetilkolindir.
Asetilkolin hafıza için gereklidir. Yumurtada, kuru baklagillerde, karaciğerde, sütte, brokolide ve lahanada bulunur. Eğer vücutta asetilkolin eksikse, Alzheimer gibi bir hastalığa yakalanma riski oluşur.

İkincisi dopamindir. Dopamin dikkat ve konsantrasyonu arttırır. Özellikle ette, tavukta, balıkta, sütte ve kuruyemişlerde bulunur. Eğer bir insanda dopamin fazlaysa, şizofreni görülür. Eksik olduğu zaman ise, Parkinson hastalığı görülür.

Üçüncü temel nörotransmitter ise, serotonindir. Serotonin mutluluk hormonu adıyla bilinir. Vücuda rahatlık ve uyku hali verir. İştahı etkiler. serotoninin eksik olması halinde depresyon depresyon riski artar. Serotonin makarnada, tahıllarda, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

Beyin sağlığı için protein içeren gıdalar kuru baklagiller, süt ürünleri, et, tavuk, balık, bunların yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, makarna, ekmek, tahıllar birlikte tüketildiğinde, sağlıklı bir beyin ve konsantrasyona sahip olunur.

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

merhaba doktar bey bebeğim 5 aylık ek bir besin olarak hiç bir besin yemiyor ne yapmam gereklidir acaba.?... devamı