Bademcikler aslında bağışıklık sistemimizin parçası olan, boğazımızın arkasında ve iki yanında bulunan dokulardır. Ağzımızdan ve burnumuzdan giren mikroplar bademcikler tarafından yakalanır ve böylece olası hastalıkların önüne geçilebilir. Bademcik ameliyatında ise bu dokular cerrahi bir operasyonla alınmaktadır. Gençlerde ve çocuklarda bademcik ameliyatı en sık uygulanan ameliyatlardandır. Ancak yapılma sıklığı eskiye göre biraz daha düşmüştür. Çünkü büyük bademciklerin zaman içinde kendi kendine küçülebildiği görülmüştür.

Çocuklarda bademcik ameliyatı neden yapılır dendiğinde bunun ilk nedeni bademciklerin fazla büyük olmalarıdır. Bademcikler çok büyük olduklarında, bulundukları yerden ötürü hava kanallarını tıkayabilir ve nefes almayı zorlaştırabilir. Şişmiş bademcikler özellikle uyurken kişinin nefes almasına engel olurlar. Bademcikler havanın geçişini engellediğinde uyku sırasında nefes alma geçici olarak, kısa süre boyunca durabilir, sonra yeniden başlayabilir. Buna obstrüktif uyku apnesi denir. Uyku apnesi iyi ve dinlendirici bir uykuyu imkansız kılabildiği için öğrenme, davranış, büyüme sorunlarına yol açabilmekte, kalp hastalıklarının riskini artırabilmektedir. Bademcik ameliyatı buna karşı etkili olacaktır. 

Çocuklarda bademcik ameliyatı neden yapılır sorusunun bir diğer cevabı bademciklerin sık sık enfekte olmasıdır. Bademcik enfeksiyonları çok sık görülüyorsa bademcikler alınarak çocuğun rahatsız edici belirtiler yaşamasının ve sürekli ilaç kullanmasının önüne geçilebilir. Peki bu sıklık ne kadar yüksek olmalıdır? Doktorlar yılda en az 7 enfeksiyon geçiren, peş peşe iki yılda en az beşer kez enfeksiyon geçiren ya da peş peşe üç yılda en az üçer enfeksiyon geçiren çocuklara bu çözümü önerebilirler.

Bademcik ameliyatı güvenli bir ameliyat olarak görülür ve dünya çapında uzun yıllardır, sıklıkla uygulanmaktadır. Ancak her ameliyatın bazı riskleri olabilir. Bunlar genellikle sonrasında görülebilecek enfeksiyon problemleri ve anesteziyle ilgili sıkıntılardır. Bazen çocuklar operasyon sonrası eve gittiklerinde yeterince su içmedikleri için vücutları susuz kalabilir. Bu durumda hastaneye geri dönmeleri gerekebilmektedir.

Nadiren ameliyat sırasında, hemen sonrasında ya da sonraki 2 hafta içinde kanama şikayeti ortaya çıkabilir. Eğer çocuğunuz öksürürken, kusarken, tükürürken parlak kırmızı kan ya da kan pıhtıları gelirse hemen doktorunuza ulaşın. Kanamanın durdurulması için ikinci bir prosedür uygulanması gerekebilir.

Doç. Dr. İsmail KOÇAK

Merhaba hocam,neredeyse 4 hastane değiştirdim. Her ay bademcik iltihabı oluyorum. Kaç doktor kan tahilileri yaptı. Kanımda bademcik iltihabı görünmüyo... devamı