Nedir?

Böbrek nakli, hastalıklı böbreklerinizin sağlıklı (donör) böbreğiyle değiştirilmesi ameliyatıdır. Bakiniz böbrek nakli resmi. İki farklı türden donör vardır:

·         Yasayan donör:  yasayan donör, bir böbreğini ihtiyacı olan birine vermeyi kabul eden bir aile üyesi, bir arkadaş, is arkadaşı veya herhangi biri olabilir. Bir hayatta kalabilmek için sadece bir böbreğe ihtiyaç duyar. 
 
·         Ölü donörler: Ölü donör, henüz hayatini kaybetmiş bir kişidir. Donör böbreklerin çoğu bu şekilde gelmektedir.

Her iki durumda da başarılı olmanın anahtarı en yakin kan ve doku eşleşmesinin bulunabilmesidir. Bir Aile üyesi her zaman en iyi esleşmedir.
Donör böbreğinin sizin kan grubunuz ve dokunuz ile eşleşip eşleşmediğinden emin olabilmek için bazı testler yapmak durumundasınız. Böylece vücudunuzun yeni böbreği reddetme olasılığını en aza indirirsiniz. Ayrıca, kanser gibi ömrünüzü kısaltabilecek belirgin kalp veya akciğer hastalığı veya diğer hastalıklarınızın olmadığından emin olmak için derlendirilmeniz gerekir.

Video: Böbrek Nakli

Böbrek nakli yaklaşık 3 saat sürer. Ameliyat esnasında, donör böbreği, alt abdomeninize yerleştirilir, donör böbreğindeki kan damarlarını arterleri ve vücudunuzdaki damarlara yerleştirilir ve donör böbreğindeki ureter mesanenize yerleştirilir. Böylece, kan yeni böbreğinizde akabilir ve böbrek atıkları filtreleyip atabilir ve idrar üretmeye başlayabilir.

Genellikle yeni böbrek hemen çalışmaya baslar. Çoğu vakada, ciddi böbrek enfeksiyonu ( pyelofritis) , böbrek kanseri, nefrotik sendromu veya aşırı büyük poli kistik böbrekler gibi ciddi enfeksiyonlar gelişmedikçe hastalıklı veya hasarlı böbrekler değiştirilmez.

Ameliyattan Sonra Ne Beklenmeli?

Yeni böbreğiniz size takıldıktan sonran 7 ila 10 gün arasından bir sure hastanede kalacaksınız. Bazı durumlarda, yeni böbreğin idrar üretmesi biraz zaman alabilir. Bu yüzden günlük diyaliz ve idrar atılmasına yardımcı olur.

Ameliyatın ardından, bağışıklık sisteminizin bastırmak için bazı ilaçlar almanız gerekecektir. Bu ilaçlar, vücudunuzun yeni böbreğinizi reddetmesini engellemesine yardımcı olur. Bu ilaçları ömrünüzün geri kalan kısmı boyunca almalısınız.

Ameliyatın ardından ilk haftalar veya aylar sonra vücudunuz yeni böbreğinizi reddetmeyi deneyebilir. Bu akut ret olarak adlandırılıp nakil hastalarının % 25 ile % 55'inde görülür. Çoğu zaman; akut ret imunosupresif ilaçlar ile tedavi edilebilmektedir.

Kronik ret, kademeli ve ilerleyici bir böbrek işlev kaybı olup ameliyatınızdan aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabilir. Uzmanlar kronik redde tam olarak neyin neden olduğunu bilmemektedir. Kronik ret için tedavi yoktur. Birçok insan diyalize geri döner ve başka bir nakil işlemi gerçekleştirir.

Niçin Yapılır?

Böbrek nakil ameliyatı esnasında, sağlıklı bir böbrek (donör böbreği) sizin hasarlı böbreğinizin fonksiyonlarını üstlenir. Böbrek nakli ciddi kronik başka bir metot ile tedavi edilmesi mümkün olmayan böbrek hastalığınız ( renal yetmezlik)  varsa gerçekleştirilir. Aktif bir enfeksiyon veya Kanser, veya ciddi kalp ya da akciğer hastalığı gibi hayatinizi tehdit edebilecek bir hastalığınız varsa bu ameliyatı olamazsınız.

Ne Kadar İse Yarar?

Ciddi kronik böbrek hastalığınız varsa ve böbrek naklinde karar kıldıysanız, böbrek hastalığınızı yalnızca diyaliz ile tedavi etmeyi seçtiğiniz seçenekten daha fazla bir sure yaşarsınız.

Baba, anne, erkek veya kız kardeş gibi birinci dereceden akrabalar böbrek naklinde en başarılı olabilecek örneklerdir. Yaşayan donörlerden alınan nakiller genelde ölü donörden alınan nakillerden daha başarılı olmaktadır. 

Riskleri

·         Böbrek nakli olmak su riskleri içerebilir.
·         Yeni böbreğin reddedilmesi
·         Ciddi enfeksiyon
·         Kanama
·         Ameliyat için kullanılan anesteziye gösterilen reaksiyon
·         Donör böbreğinin başarısızlığı 

Ne Düşünmek Gerekir?

Böbrek nakli sizin için diyalizden daha iyi bir tedavi olabilir çünkü nakilden sonraki yasama oranları daha iyidir. Ayrıca daha normal bir yaşamınız olacaktır çünkü diyalize girmek zorunda kalmayacaksınız. Böbrek nakli pahalı bir işlem olmasına rağmen, uzun vadeli diyaliz tedavisinden daha ucun bile olabilmektedir.

Genellikle böbrek nakli için beklenecek sure uzundur ve naklin başarılı olacağı asla garanti değildir. Ameliyat için uygun olan ve sabit olmayan koroner arter hastalığı veya kanser gibi insan ömrünü kısaltabilecek başka ciddi medikal problemleri olmayan adaylarda daha az komplikasyon gelişir.

Herkese böbrek nakli uygulanamaz.  Aktif bir enfeksiyon veya Kanser, veya ciddi kalp ya da akciğer hastalığı gibi hayatinizi tehdit edebilecek bir hastalığınız varsa bu ameliyatı olamazsınız.

Böbrek naklinin ardından, vücudunuzun yeni böbreğinizi reddetmesini engellemenize yardımcı olup bağışıklık sisteminizi bastırmak için (imunosupresif ilaçlar) almak durumunda kalacaksınız. Bu ilaçları ömrünüzün geri kalan kısmı boyunca almak durumundasınız. Bu ilaçlar bağışıklık sisteminizi zayıflattığı için, ciddi enfeksiyonlar kapma riskin oldukça yüksek olacaktır. Bu ilaçları alsanız bile vücudunuzun yeni böbreği reddetme ihtimali mevcuttur. Bu durum söz konusu olur ise, diyalize tekrar başlamanız ve muhtemelen başka bir böbrek nakli geçirmeniz gerekebilir.

İmunosupresif ilaçları ayrıca, cilt kanseri ve lemfoma gibi hastalıklara yakalanma riskinizi arttırır. Bu ilaçları almanız durumunda, diyabet, yüksek kan basıncı, kalp rahatsızlığı, katarakt ve karaciğer iltihabi (siroz) gibi hastalıklara yakalanma riskiniz daha fazladır.
İLGİLİ MAKALE

Dünya Böbrek Günü

Op. Dr. Aytun AKTAN

Merhaba doktor hanım ben 8 aydır böbrek nakli oldum adetim hep normaldi ama son ay çok uzadı ilk başlarda damla damla geliyordu sonra kesildi iki üç g... devamı