Prostat, yalnızca erkeklerde mevcut olan, yaklaşık ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Tam mesanenin altında yer alır ve idrarın mesaneden ve penisten dışarı aktığı tüp olan üretrayı sarar. Bez üç bölgeye ayrılır: periferal, transisyonel ve merkezi. Benign prostat hiperplazisinde (BPH), prostatın merkezi kısmında aşırı hücre çoğalması vardır. Bu, üretraya baskı yapar, idrar akışını azaltır ve hastanın mesanesini boşaltmasını zorlaştırır.

BPH çok yaygındır, 50 yaş üstündeki erkeklerin yaklaşık üçte birini etkiler. BPH prostat kanseri olmasa da belirtileri prostat kanserininkilere benzerdir.

BPH için en yaygın tedaviler ilaç ve ameliyattır. Alfa-blokerler mesane ağzındaki ve prostattaki kasları gevşeten ilaçlardır, dolayısıyla üretradaki baskıyı azaltıp idrar akışını artırırlar. 5-alfa redüktaz inhibitörleri, prostat büyümesine etki eden DHT hormonunun üretimini engeller.

Cerrahi seçenekler arasında transüretral prostat rezeksiyonu (TURP) bulunur, bunda prostatın genişleyen parçalarını tıraş etmek için uzun ince bir alet kullanılır. Prostatın transüretral insizyonunda (TUIP) mesane ve prostat ağzına küçük kesikler atılıp idrar akışının engellenmesi azaltılır. Açık bir protatektomide, prostatın merkezi bölümünü çıkarmak için karnın altına bir insizyon yapılır.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Meraba hocam bende sertleşme sorunu var doktoragitim dedi prostatın biraz büyümüş biilaç vermedi vehala sertleşme sorunu yaşıyorum yardımcı olursanız ... devamı