Bebek: Embriyo bir kurbağa yavrusuna benzemeye başlar. Başından kalçasına kadar olan uzunluğu yaklaşık 2 milimetre, yani bir hava tüfeği saçmasının boyutu kadardır. (Bu tepeden-kalçaya uzunluk tepeden-topuğa uzunluktan daha sık kullanılır çünkü bebeğin bacakları genellikle bükülmüş vaziyettedir ve ölçümü zor olur.) Gözler ve uzuv çıkıntıları da oluşur. Bazen bu andan itibaren kalp atışı tespit edilebilir. Bu bebeğinizin gelişimi için son derece önemli bir zamandır çünkü embriyonun 17 ila 56. günleri normal büyümesini etkileyebilen faktörlere daha yatkındır.

Anne adayı: Artık birkaç kilo almışsınızdır ancak sabah bulantısı yaşıyorsanız kilo verebilirsiniz, bu normaldir. Vücudunuzda bazı değişimler fark edersiniz. Kıyafetler belinize biraz sıkı gelir, bacak ve memelerinizde kilo alma gelişir. Pelvik muayeneyle doktorunuz rahminizin boyutundaki değişimi fark edebilir.

Haftanın tüyosu: Doğum öncesi, doğru beslenme ve doğum öncesi vitaminlerinizi almak gibi iyi alışkanlıklara muhakkak uyun. Nöral tüp (merkezi sinir sisteminin başlangıcıdır) bu zamana kadar oluştuğundan, sipina bifida gibi omurilik kusurlarını önlemek için folik asit almak çok önemlidir. Eğer henüz yapmadıysanız sigara ve alkolü bırakın.

Uzm. Dr. Tarık TURFAN

Merhabalar doktor bey.18 yaşındayım karaciğerimde yağlanma varmış bir hafta sonra ultrason vs bazı testlere giricekmişim.1 hafta önce alkol aldım ve d... devamı