Yaşlılık kavramının değişmesiyle birlikte, yaşa bağlı göz bozuklukları da bu anlam içinde değerlendirilebilir hale gelmiştir.
 
45 yaşından sonra herkeste en sık görülen göz bozukluğu, yakını görmenin bozulmasıdır. Bu doğal bir gelişme ve kaçınılmaz bir durumdur.
 
Yine ileri yaşlarda en sık rastlanan görme bozukluklarından birisi de katarakttır. Katarakt genel olarak 50 yaşından sonra görülür. 70-80 yaşlarında ise her 5 ila 6 kişiden birinde meydana gelir. Bu hastalık göz içindeki merceğin koyulaşarak, ışığın gözün içine girmesini engellemesi şeklinde ortaya çıkar.
 
Glokom ve sarı nokta
 
Yaşla birlikte gelişen bir diğer göz hastalığı glokom, yani göz tansiyonudur. Halk arasında kara su olarak bilinir. Bu hastalıkta yaş ilerledikçe göz içindeki basınç artar ve göz içindeki sinire baskı yapar ve seneler içinde görme duyusu kaybedilir. Göz tansiyonunun toplumda görülme oranı yüzde 2’dir.

Video: Makula Nedir?
 
Bir diğer ileri yaş göz hastalığı, yaşa bağlı sarı nokta hastalığıdır. Özellikle 60-70 yaşından sonra giderek artan ve görmeyi oldukça bozan, insan ömrünün uzamasıyla birlikte daha sık rastlanır hale gelen bir hastalıktır.
 
Bu hastalığın ıslak ve kuru olmak üzere iki türü vardır. Tedavisi oldukça uzun ve meşakkatlidir. 

Op. Dr. Sinan GÖKER

merhaba hocam benim tavuk karası hastalığım var ilerde körlüğe doğru gidermi ?... devamı