Karmaşık kısmi nöbetler çocuklarda ve yetişkinlerde belli epilepsi şekilleri olarak ortaya çıkar. Yetişkinlerde en yaygın nöbet türü şunlardır:

  • Nöbet başlangıcında bir hale (aura) ortaya çıkabilir. Bu hale (aura) tuhaf bir koku, tat, ses veya görsel bozukluk, açıklanamaz bir korku duygusu veya endişe veyahut sanki her şey önceden de olmuş gibi garip bir biçimde tanıdık (dejavu) veya yabancı (jamais vu) gelebilir.
  • Nöbetler kişinin bilinç seviyesini değiştirir. Kişi uyanık görünüp etrafındaki hiçbir şeye veya hiç kimseye tepki vermeyebilir.
  • Kişi genellikle boşluğa bakar.
  • Nöbet otomatizm denilen dudak şaklatma, çiğneme, ellerin kıvrılması ve yutkunma gibi istem dışı hareketleri içerebilir.
  • Nöbet 30 saniye ile 2 dakika arasında sürer.

Karmaşık kısmi nöbet yaşayan insanların çoğu onları sonradan hatırlamaz. Nöbet geçirdikten sonra kişi yönünü kaybedebilir veya kafası karışabilir, birkaç dakika boyunca konuşma veya yutma zorluğu yaşayabilir.

Karmaşık kısmi nöbetler sık sık  bir tür genel nöbet olan şuur yokluğu nöbetiyle karıştırılır. Ne var ki şuur yokluğu nöbetleri bir aurayla başlamaz ve sadece 5 ila 15 saniye arasında sürer. Ayrıca kişi tümüyle uyanıktır ve şuur yokluğu nöbetinin ardından sanki hiçbir şey olmamış gibi yaptığı şeye devam eder.

Doç. Dr. Nalan KAYRAK

Nalan hnm iyi Günler 11 yaşında bir kaza sonucu beyin sarsıntısı geçirdim günde 10-15 e kadar nöbet geçiriyordum. 2 sene boyunca eptantoin simple ve m... devamı