Op. Dr. Sinan Göker

İnsanların Kafasını Karıştıracak Bazı Yöntemler Var. Prk Dediğimiz Bir Yöntem Vardı Bizim, Korneanın Ön Yüzeyine Lazer Yapma Yöntemi. Bundan 23 Sene Önce Benim Türkiye’Ye İlk Getirdiğim Yöntem, Eski Teknik Yani. Bu Prk Dediğimiz Yöntemi Şuanda Biz Uygulamıyoruz. Sadece Mecbur Kaldığımızda Çok İnce Kornealara Uyguladığımız Bir Yöntem Çünkü Bir Takım Dezavantajları Var, Başarı Oranı Düşük. Bu Yöntemin Adı Değiştirilip No Touch Diye Bir İsim Bulundu Buna. Daha Havalı İngilizce Olsun Diye Ve Çok Yeni Bir Lazerle Yapılan Yeni Bir Uygulama Gibi Sunulmaya Başlanıyor Televizyonlarda Falan. Hastalar Da Bize Soruyorlar. Bu No Touch Denen Yöntem Kesinlikle Yeni Bir Tedavi Değil, Eski Bir Tedavi. Bunu Yapmak İçin Ayrı Yeni Bir Alete De İhtiyaç Yok. Bütün Excimer Lazerlerin Hepsi No Touch Yöntemini Yapabilir. Eskiden De Yapıyordu. Benim Türkiye’Ye İlk Getirdiğim 23 Seneki Lazerimle De Bugünkü No Touch Denen Yöntemi Yapabiliyorduk.

Fakat O Zaman Bile Notouch’I Yapmıyorduk Çünkü Prk Belli Numaralarda, Yüksek Numaralarda İyi Sonuç Vermiyor, Hipermetropta İyi Sonuç Vermiyor. İyileşmesi Üç Gün İle Bir Hafta Arasında, Üç Gün Gözde Ağrılar Oluyor. Tabi Burada Doğru Söylenmiyor, Hastalara Yalan Söyleniyor. “İki Günde Çok İyi İyileşir, Hemen Geçer, Ağrı Olmaz”. Kesinlikle Böyle Değil, Çok Ciddi Ağrı Kesiciler Vermek Gerekiyor. Gözün İyi Görür Hale Gelmesi Bir Hafta Sürüyor. Dolayısıyla Niçin Böyle Bir Yöntemi Yapalım? Hipermetrop’U Yapamıyorsunuz, Sekiz Numaranın Üzeri Yüksek Miyop’U Yapamıyorsunuz, Başarı Oranı İyi Değil. Hastanın Teni Çok Koyu Renkliyse, Yazın Güneşe Çıkarsa Ultraviyoleden Gözünde Prk Ya Da No Touch Denen Teknikten Sonra Bir Doku Gelişiyor, Ve Numara Geri Geliyor Ve Görmesi Bozuluyor. Dolayısıyla Bir Sürü Yan Etkileri Var. Daha Kötü Olan, Kullanılmayan Bir Tekniğin Yeni Bir Teknik Gibi Sunulma Becerisini Tebrik Ediyorum. Medyanın Ve Pazarlamanın Başarısı Diyorum Ama Kesinlikle Hasta Açısından Doğru Değil. Dünyada Da Uygulanmıyor, Böyle Bir Şey Yok. Şuanda En İyi Uygulanan Yöntem Femto Lasik Ve Wavefront.

Bunun Dışında Lazerde Yine Bir Gelişme Var. Bu Da Yakın Tedavileriyle İlgili, Yaşa Bağlı Yakın Diye Bir Problem Var. Bu Da Genellikle 40 Yaşından Sonra Ortaya Çıkıyor. 40, 45’Den Sonra İnsanlar Yakını Görmemeye Başlıyorlar Ve Hipermetrop Gözlük Kullanılıyor Yakını Okuyabilmek İçin. Bu Uzak Hipermetropuyla Karıştırılıyor. Aslında Bu Yaşa Bağlı Yakını Görememe Denen Presbiyopi Denen Başlı Başına Bir Bozukluk. Bunun Lazerle Tedavisi Yakın Zamana Kadar Yoktu. Ben 23 Yıldır Lazer Yapıyorum. Bundan Beş Sene Öncesine Kadar Yakını Tam Olarak Yapamıyorduk. Bir Sürü Teknikler Denendi, İyi Sonuç Vermedi, Geri Dönüldü Filan. Ama Bundan Aşağı Yukarı Beş Altı Yıl Önce Subracor Dediğimiz Yine Bir Lazer Yöntemi İle İlk Defa %90 Başarıyı Yakaladık. Aynı Normal Lazer Gibi Aşağı Yukarı 10 Dakika Sürüyor İki Göz. Ağrı Yok, Normal Lasik Yöntemi, Cerrahi Teknik Olarak Femto Lasik. Sonuçta Kişi Tedaviden Sonra %90 İhtimalle, Yani Şu Anlama Geliyor Tedavi Ettiğimiz Her Yüz Kişinin Doksanı, Yakını Gözlüksüz Okur Hale Geliyor.

Yüksek Dereceli Miyoplar İçin Ne Yapabiliyoruz?

Yüksek Miyoplarda, 8’E 10’A Kadar, Kornea Müsaitse Lazer Yapmayı Tercih Ediyoruz. Çünkü Lazer Sonuç Olarak Göz Dışı Bir Yöntemdir. Gözün En Dışındaki Kornea Dediğimiz Tabakaya Yapıyoruz. Yani Portakalın Kabuğu Gibi Düşünebiliriz. Diğer Yöntemler Göz İçi Yöntemlerde Gözün İçine Giriliyor. Çok Az Da Olsa Bazı Riskleri Var. Onun İçin Yapabildiğimiz Kadar Yüksek Numaraları Lazerle Düzeltmeye Çalışıyoruz Ki Ben 10’A 12’Ye Kadar Rahatlıkla Yapabiliyorum. Ancak Miyop 20, 25 Numaraya Kadar Çıkabiliyor. Dolayısıyla Yüksek Numaralı Miyoplarda Tercih Ettiğimiz Göz İçi Lensi Dediğimiz Bir Yöntem Var. Göz İçi Lensi Yönteminde, Hastanın Kendi Göz Merceği İçeride Duruyor, Sentetik Merceği Kendi Göz Merceğinin Önüne Takıyoruz. Bu Yöntem De Oldukça İlerledi. Başarı Oranı Çok Arttı. Onun İçin Daha Güvenli Takabilir Hale Geldik. Göz İçi Lensi İle Aşağı Yukarı 20, 25 Numara Miyopları Düzeltebiliyoruz. Bunun Ayrıca Şöyle Bir Avantajı Da Oluyor. Yüksek Miyoplar Genellikle Gözlük Veya Kontakt Lens Taktığında Retinadaki Problemlerinden Dolayı %100 Göremiyorlar, Daha Düşük Bir Oran Mesela %70 Görüyor, %50 Görüyor, Maksimum. Çünkü Gözün İçindeki Retina Dediğimiz Sinir Tabakası Da Yüksek Miyoptan Dolayı Bir Miktar Bozuluyor.