Eğer üç daireyi de aynı renkten noktalarla dolu görüyorsanız normalsiniz. Farklı bir şey (örneğin her dairenin içinde farklı renklerde harfler) görüyorsanız tetrakromat olabilirsiniz: çok nadir ve üstün bir insan.

Bir tetrakromat, renk görüşünde üstün bir çeşnici olmak gibi bir şey. Şimdiye kadar iki veya üç kişi potansiyel tetrakromatlar olarak tanımlandı.

Bunlardan biri olabilirsiniz.

3D GÖZ VİDEOSU: A-SCAN BİYOMETRİ

Basit deyişle, normal bir renk görüşü işte böyle çalışır:

Gözlerimizin arkasında (retinada) üç tür renk fotoreseptif hücre bulunur, bunlara genelde mavi, yeşil ve kırmızı “koniler” denir. Bizler trikromatlarız. Koninin bu “tatlar”ından her biri, spektrumdaki belli bir renk dizisine duyarlıdır. Genelde bir rengi algılamamız, koninin birden fazla tadından gelen sinyallerin kombinasyonunun sonucudur. Örneğin, “turuncu” görmek yeşil koniden ortalama sinyalin ve kırmızı koniden güçlü sinyalin bir sonucudur. Her turuncu tonunun ürettiği kırmızı ve yeşil konilerin farklı kuvvetleriyle turuncu tonlarını birbirinden ayırabiliriz (koyu turuncu daha kuvvetli bir kırmızı sinyali vardır, vb).

Dördüncü bir koniniz, yani fazladan bir fotoreseptörünüz (ışık alıcınız, görme siniriniz) olsaydı ne olurdu?

Bir tetrakromatsanız en olası senaryo, kırmızı koninin mutant bir biçiminin yanı sıra normal bir biçimine de sahip olmanızdır. Bu iki kırmızı koni türü, renk spektrumunun kırmızı ucunun biraz farklı aralıklarına duyarlıdır. Geri kalanımızın göremediği fazladan renkler göremezsiniz (maalesef morötesi görüş vb değil) ama benzer renkler arasında geri kalanımızın yapamadığı ayrımlar yaparsınız. Bana aynı kırmızı rengi gibi görünecek iki örnek bir tetrakromata keskin ölçüde farklı kırmızılar gibi görünür.

En olası tetrakromat adayları:

  • Kadınlar
  • Ailesinde kırmızı/yeşil renk körlüğü olan erkekler
  • Özellikle kırmızı/yeşil renk körlüğü bulunan bir oğul ya da baba sahibi olmak

Yukarıdaki üç testte renkli dairelerden fazlasını görüyorsanız tetrakromat olabilirsiniz.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Hocam meraba sperm hücresinde neden glikoz deyilde fruktoz var detaylı açıklar mısınız ? Açıklarsanız çok sevinirim şimdiden teşşekürler... devamı