Spor salonuna gitmek daha sağlıklı olmak için edinilmesi gereken bir alışkanlıktır, sağlığınızı riske atmak için değil. Bazı basit şeyleri göz önünde bulundurarak egzersizle geçirdiğiniz dakikaların daha güvenli ve verimli olmasını sağlayabilirsiniz.

Spor salonunda sağlığınız için önerilerden ilki yıllık check-up yaptırmaktır. Şeker hastalığı ve kalp hastalığı gibi rahatsızlıklar fiziksel olarak aktif insanlarda bile ortaya çıkabilir. Dolayısıyla her yıl sağlık durumunuzu kontrol ettirip spor düzeninizi ona göre belirleyin. Yaptığınız egzersizleri doktorunuzla da konuşarak sizin için doğru olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Isınma ve soğuma kısımlarını es geçmeyin. Isınma için harcadığınız birkaç dakika kaslara kan akışını artırır ve bu sayede performansınızı yükseltir. Kardiyo yapacaksanız (koşu bandı, bisiklet gibi) önce 3-5 dakika düşük tempoda başlayın. Egzersizi yaptıktan sonra 3-5 dakika da soğumaya ayırarak yine düşük tempoda bitirin. Eğer ağırlık veya güç çalışmaları yapacaksanız önce 3-5 dakika koşu bandında yürüyebilirsiniz.

Spor salonunda sağlığınız için önerilerden bir diğeri egzersiz seviyenizi kademeli olarak artırmaktır. Ağırlık çalışmalarında önce hafif ağırlıklarla başlayın ve daha yüksek ağırlıklara geçmeden önce tekrar ve set sayısını artırın. Kardiyo yaparken ise önce süreyi sonra hızı ve zorluk seviyesini artırabilirsiniz.

Hareketleri düzgün formlarında yapmak hem iyi sonuç almak hem de sakatlanmayı önlemek için önemlidir. Örneğin ağırlık kaldırırken belinize yüklenirseniz bunun acısı sonra çıkabilir. Yürüyüş bandında bile düzgün bir duruşla yürümek ağrıları ve sakatlanmayı önlemek için gereklidir. Eğer spor salonunda çok deneyimli değilseniz bir spor hocasından profesyonel yardım istemekten çekinmeyin.

Spor salonunda sağlığınız için önerilerden bir diğeri salon kurallarına uymaktır. Bunlardan başta gelenleri de havlu kullanmak ve ağırlıkları yerine kaldırmaktır. Havlu kullanmazsanız başkalarının teriyle ve değdikleri yerlerle temas etmeniz gerekir. Bu da hijyenik olmayabilir. Ağırlıkları yerine kaldırmadığınızda ise siz ya da bir başkası bunlara takılarak düşebilir. Bunların her ikisinin de sağlık önlemi kadar diğer kullanıcılara bir saygı belirtisi de olduğunu unutmayın.

Spor salonunda kullandığınız makinelerin birçok hareketli parçası vardır. Fiziksel güvenliğiniz için bunlara dikkat etmeli ve bilmiyorsanız bir bilene danışarak kullanmalısınız. Eğer yüksek ağırlıklar kaldıracaksanız size yardım edecek, acil durumda müdahale etmeye hazır olacak bir spor partneriyle çalışabilirsiniz.

Özer SELİMOĞLU

Hocam kalbimde 2. Derecede ufleme tesbit edildi romatizmal diyorlardi omur boyu penadur kullanmam gerektigi soylendi . 12 13 yildir kullaniyorum . yas... devamı