Siyatik sinir (kalça siniri) vücuttaki en uzun sinirdir. Eğer bu sinir hasar görürse veya enflame olursa siyatik hastalığı ortaya çıkar. Belirtileri arasında bacakta yanma veya karıncalanma, yürümeyi veya ayakta durmayı zorlaştıran keskin bir ağrı ve kalçanın bir yanında sürekli ağrı bulunur. Bu durumdan muzdarip kişilerin çoğunluğu haftalar veya aylar içerisinde kendiliğinden geçmesini bekleyebilir.

Öncelikle sıcak ve soğuk uygulamayı deneyin. Sırayla bölgeye sıcak ve soğuk torbalar koyarak enflamasyonu azaltabilir, kan dolaşımını iyileştirebilirsiniz. Çoğu vakada hastalar ilk birkaç gün soğuk uygularken sonra sıcak uygulamaya başlarlar. Her iki saatte bir 20 dakika boyunca uygulayabilirsiniz. Soğuk enflamasyonu azaltırken, sıcak kan dolaşımını iyileştirir ve iyileşmeyi hızlandırır.

Ağrı kesici alabilirsiniz. Asetaminofen veya ibuprofen kullanılabilir. İlki sadece ağrıyı keserken, ikincisi hem ağrıyı keser hem de enflamasyonu azaltır. Sadece size uygun dozlarda kullanın, çünkü fazlasını almak karaciğer tahribatı, mide kanaması ve mide ülseri gibi ciddi yan etkilere sebep olabilir.

Düzenli olarak egzersiz yapmaya başlayın. Düzenli egzersiz endorfin salgılatır. Bunlar vücudun doğal ağrı kesicileridir ve pedal çevirmek, suda egzersiz yapmak gibi zorlamayan egzersizler siyatik ağrısını kötüleştirmeden hastaların aktif kalmasını sağlar. Egzersiz ayrıca vücudun merkez kaslarını da güçlendirerek böyle bir hasarın tekrar görülmesini önler.

Masaj terapisi siyatik hastalarına birden çok şekilde yardımcı olabilir. Sadece kasları rahatlatmakla kalmayacak aynı zamanda bölgeye kan akışını artıracak ve endorfin salgılanmasını sağlayacaktır.

Daha güçlü ağrı kesiciler için doktorunuzla konuşun. Doktorunuz bir kas gevşetici ve enflamatuar karşıtı ilacı bir arada verebilir. Bazı durumlarda trisiklik antidepresanlar da işe yaramaktadır. 

Op. Dr. Salih AYDIN

Sn dr bey her iki dimden protez ameliyatı oldum aralık ayında 1 yıl olacak ancak sağ dizimin arkası ve baldırımda yürürken ve sonrası beni rahatsız e... devamı