Tedavisi

Siyanür zehirlenmesi tedavisi, kişinin ne kadar hasta olduğuna bağlı olarak farklılık gösterir.

  • Eğer kişi tamamıyla bilinçsizse, yaşamını kurtarmak için bütün girişimler yapılacaktır. Hastayı yakından takip etmek ve değerlendirmek üzere, nefes alması için boğazından aşağıya bir boru indirilmesi, kan damarlarına ve mesanesine çoklu kateter yerleştirilmesi gibi değişik invasif girişimlerin yapılmasına ihtiyaç vardır.
  • Hastanın durumu çok kötü olmasa bile tam bir araştırmaya ihtiyaç vardır. Genellikle, siyanür bulunması ihtimaline karşı bütün kıyafetleri çıkartılacaktır. çünkü kıyafetlerde kalan siyanür, hem hastayı hem de ona yardım etmeye çalışan kişileri zehirlemeye devam edebilir.
  • Eğer siyanür içeren madde yeni yutulmuşsa, midesindeki içerik de boşaltılabilir. Bu işlem, ağızdan mideye doğru bir boru yerleştirilmesi ve ardından midenin yıkanmasıyla gerçekleştirilir.
  • Eğer güçlü bir siyanür zehirlenmesi olduğundan şüpheleniliyorsa, özel siyanür panzehiri de kullanılabilir. Siyanür panzehiri, bir tanesi burnun altında tutulup, diğer ikisi damardan enjekte edilen üç farklı ilaçtan oluşur. %100 başarılı olmamakla birlikte, bu panzehirler hastanın siyanürden daha fazla zehirlenmesini engeller.
  • Kişi aynı zamanda karbon monoksit zehirlenmesi de yaşıyorsa ve mümkünse yüksek basınçlı oksijen terapisi kullanılabilir. Bu işlem, kişinin çok yüksek miktarlarda oksijen veren özel bir çadıra yerleştirilmesini gerektirir. Karbon monoksit zehirlenmesinde, basınçlı oksijenin tedavi üzerindeki kesin etkisi hala tartışmalıdır.
  • Genellikle yerel zehirlenme kontrol merkezine ya da zehirlenme uzmanına (toksikolog) hastanın durumu bildirilir. Onların yardımı, hastanın bakımının nasıl olacağını belirlemeye yardım edecektir.
  • Eğer siyanür içilmiş olması riski düşük olduğu görülürse, hasta birkaç saat boyunca gözlenir. Bu sürede ciddi bir şey olmazsa, başka belirti ya da belirtilerin meydana gelmesi halinde derhal geri dönmesi uyarısı yapılarak evine gönderilebilir.
  • önemli düzeyde siyanüre maruz kalmış kişiler, halihazırda başka bir hastalığı olanlar veya teşhisi belirsiz olan ama eve gönderilebilecek durumda olmayan kişiler, başka tedavi ve gözlemler için hastaneye sevk edilecektir.

Evde Tedavi

Evde Tedavi

Ne ağır ev yanıkları ne de siyanür zehirlenmesi evde tedavi edilemez. Acil tıbbi bakım her zaman gereklidir.

  • öncelikle yangın, duman ya da tütsü tehlikesi altında olmadığınızdan emin olun.
  • Daha sonra 112 yi arayın ya da başkasının aramasını sağlayın. Sakin bir şekilde konuşun ve açık bir şekilde adresinizi, adınızı, ne olduğunu anlatın. Bütün ilk yardım tedavilerindeki gibi kendiniz için de tehlike bulunmadığından emin olun.
  • Bölgeyi yangın, potansiyel zehirleyici tütsü, duman ve kimyasal sızıntı için kontrol edin. Eğer siyanür hala üzerindeyse zehirlenen kişinin kıyafetleri ve vücudu da ayrıca tehlikeli olabilir.
  • Eğer CPR tekniklerini (kalp masajı ve sunni solunum uygulaması) biliyorsanız, yapmaya başlayabilirsiniz, ama araya bariyer koymaksızın ağızdan ağza suni solunum yapmayın. çünkü bu yolla siyanür emebilirsiniz. Eğer CPR tekniklerini bilmiyorsanız,  tercihen sol tarafı üzerinde yere yatırın.
  • Etrafta, hap şişesi, kimyasal madde şişeleri ya da yanan ateş olup olmadığını kontrol edin, çünkü bunlar zehirlenmeden sorumlu olabilir ve bunları bilmek, tedavi sırasında doktora yardım edebilir.

Tıbbi Tedavi

Tıbbi Tedavi

Evde tedavinin aynısıdır.