- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
çoğu migren hastası, aşağıdaki stratejileri kullanarak hafif ya da orta düzeyde krizleri idare edebilir:
- Ağrının olduğu yere soğuk kompres uygulamak
- Başı ya da boynu yastıklarla rahat bir şekilde destekleyerek dinlenmek
- Güçlü kokuların olmadığı, sessiz, karanlık bir odada dinlenmek
- Stresli ortamdan uzaklaşmak
- Uyumak
- Orta düzeyde kafein almak
- Belli reçetesiz baş ağrısı ilaçlarını denemek
- Steroid olmayan iltihap karşıtı ilaçlar (NSAID): Bunlar aspirin, ibuprofen naproksen ve ketoprofeni kapsar. Mide ülserleri ve kanama, ciddi potansiyel yan etkilerdir. Bu tür ilaçlar, mide kanaması geçirmiş hiç kimse tarafından kullanılmamalıdır.
- Asetominofen: Asetominofen, ek etki için NSAID lerle birlikte güvenle kullanılabilir. Asetominofeni kendi başına almak genellikle, mide ülseri ya da kanama geçmişi olsa bile güvenlidir. Migren hastası karaciğer sorunları yaşıyorsa, günlük 3 veya daha fazla alkol alıyorsa asetominofen alınmamalıdır.
- İlaç kombinasyonları: Bazı reçetesiz ağrı kesiciler, migren için kullanılmak üzere onaylanmıştır. Bunlar, kafeinle birlikte aspirin ve asetominofen kombinasyonunu içeren migren tabletleridir. Benzer bir etki, 2 aspirin ya da asetominofen tabletini bir fincan koyu kahveyle içmekle de elde edilebilir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Tıbbi ilerlemelere karşın, migren tedavisi zor olabilir. Migren hastalarının yaklaşık yarısı, baş ağrılarına tıbbi çare aramayı bırakmışlardır; çünkü tedaviden memnun kalmazlar. Migrenler iki yaklaşımla tedavi edilebilir; zayıflatıcı ve önleyici: Akut (abortive):Abortif terapinin hedefi, migren krizini engellemek ya da başladığında durdurmaktır. Reçeteli ilaçlar baş ağrısını, belirtiler dönemi aşamasında ya da başladığında durdurabilir ve ihtiyaç oldukça alınabilir. Bazıları, enjeksiyon halinde uyluk içine verilebilir; diğerleri dilde eriyen kağıt helva şeklindedir. İlacın bu formları, migren sırasında mide bulantısı ve kusması olan kişiler için özellikle yararlıdır ve çok çabuk etki gösterir. Akut tedavi etken maddeleri, doğrudan beyindeki seratonin kimyasalını hedefleyen etken madde grubunu, yani triptanları içine alır. Bunların hepsi kimyasal yapılarında ve etkilerinde çok benzerdir. Triptanlar sadece baş ağrısını tedavi eder, diğer ağrı çeşitlerini dindirmez.
- Sumatriptan
- Zolmitriptan
- Eletriptan
- Naratriptan
- Rizatriptan
- Frovatriptan
- Almotriptan
Aşağıdaki ilaçlar da seratoninle birlikte diğer beyin kimyasallarını da etkiler. Zaman zaman, triptanın etki etmediği durumlarda şu etken maddelerden bir tanesi işe yarayabilir:
- Ergotamin tartarat
- Asetominofen-izomethepten-dikloralfenazon
Aşağıdaki etken maddeler temel olarak mide bulantısı için kullanılır, ama bazen baş ağrıları üzerinde önleyici ya da durdurucu etkisi vardır.
- Prokloroperazin
- Prometazin
Diğer ilaçlarsa zayıf uyuşturucu etken maddelerdir. Bunlar, migrene özgü değildir ama her türlü ağrıyı dindirmeye iyi gelir. Alışkanlık yarattığından, yukarıda listelenen özel baş ağrısı ilaçlarından daha az tercih edilmelidir. Bu ilaçlar, öncelikle özel etken maddelerin iyi gelmediği durumlarda "destek" olarak kullanılmalıdır.
- Butalbital bileşim
- Asetominofen and kodein
önleyici: Eğer migren hastası, haftada birden fazla migren yaşıyorsa, bu tür tedavi göz önünde bulundurulur. Hedef, migren ataklarının ağırlığını ve sıklığını azaltmaktır. Migreni önleme ilaçları günlük olarak alınabilir. önleyici tedavi etken maddeleri aşağıdakileri kapsar:
- Yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar: beta-blokerler, kalsiyum kanal blokerleri
- Antidepresanlar: Amitriptilin, nortriptilin
- Kasılma önleyici etken maddeler: valproik asit, topiramat
- Bazı antihistaminler ve alerji önleyici etken maddeler: difenhidramin ve siproheptadin
Birçok besin migreni tetikleyebilir ve tetikleyici gıdalardan kaçınmak, migrene yakalanma sıklığınızı büyük ölçüde azaltabilir. çikolata migrenin en yaygın tetikleyicisidir. Beslenmenizdeki kafein miktarını aniden düşürmek de migrene neden olabilir. Alkol, peynirler, narenciye meyveleri ve kızarmış sosisler, duyarlılığı olan kişide migren tetikleyicileridir.
Migren ve Yaş
Op. Dr. Sinan GÖKER
hocam merhaba saatlerdir videolarınızı izliyorum alanınızın en iyisi olduğunuz kesin size sormak istediğim bir gözüm 3.25 diğeri 3.50 göz migreni var ... devamı
Aşırı Sıcak Uyarısı
Beyin Tümörlü Hastada Kemoterapiye Gen Tedavisi
Daha Zeki Olmanın Beş Yolu
Şiddetli Baş Ağrısı Tedavisi
Diş Röntgeni Zararlı Mı?