Gastroentirit, mide ve bağırsakların tahriş olmasına ve iltihaplanmasına sebep olan bir hastalıktır. Enfeksiyona bakteriler veya kirli suda veya bozuk yiyecekte var olan parazitler sebep olabilir. Bazı yiyecekler midenizi tahriş ederek gastroenterite sebep olabilir, süt ürünlerinde bulunan laktoza tepki örneklerden biridir.
Bu tür enfeksiyon ve tahrişlerin sebep olduğu kusma ve ishal belirtileri olan birçok insan kendilerinin ‘gıda zehirlenmesi’ olduğuna inanırlar – ki bu doğru olabilir – ve bu hastalığa ‘mide gribi’ denir, ne var ki gribin bu durumla ilişkisi yoktur.
Yabancı ülkelere seyahat edenler mikroplu gıda veya pis sudan dolayı ‘Gezgin ishali’ denilen hastalığa yakalanabilirler.
- Bulaşıcı gastroentiritin şiddeti, bağışıklık sisteminin enfeksiyona direnme yeteneğine bağlıdır. Siz kusma ve ishal yaşarken elektrolitler (sodyum ve potasyum gibi önemli elementler) vücuttan kaybedilebilir.
- Birçok insan kısa bir kusma ve ishal döneminden sonra mideyi rahatlatan bir diyete geçerek kolayca iyileşebilir. Fakat bebekler ve yaşlılar gibi diğer gruplarda gastroenterit yüzünden meydana gelen su kaybı vücudun kurumasına (dehidrasyon) sebep olabilir ki sıvılar yerine konup tedavi yapılmadıkça ölümcül olabilir.
Bağırsak Virüsünün Belirtileri
Doç. Dr. Mevsim DİRİKER
Hocam bağırsağında bağırsak tembelliği,mide gastridi 3 senedir magnesie calcine kullanıyor.3 sene önce parça alındı . Kalın bağırsakta kolit çıktı den... devamı
Aspirin Zehirlenmesi
Demir Zehirlenmesi Tedavisi
Ağız Kuruluğu
Orak Hücre Hastalığı
Sjögren Sendromu