Mevsimsel alerjilerin teşhisi oldukça kolaydır. Öncelikle anamnez denilen, hastaların hikâyelerinin öğrenilmesi çok önemlidir. Hastalardan ne kadar ayrıntılı, titiz ve dikkatli bir hikâye alınırsa, alerjeni tespit etmek de o kadar kolaylaşır. Bu hikâye yoluyla hastanın hangi mevsimde alerji olduğunu ve alerjinin türünü, yani astım mı, alerjik nezle mi ya da ürtiker mi olduğunu tespit etmek mümkündür.

Hastanın alerjik reaksiyon geliştirdiği mevsime göre, hangi bitkilerin polenlerine alerji duyduğu tespit edilebilir. Gelişmiş ülkelerde bölgelere göre yapılmış olan polen haritaları vardır. Bu haritalara göre, hastanın şikâyetlerinin geliştiği mevsim bakılarak alerjiye yol açan polen türünü saptama olanağı vardır.

Hastanın alerji duyduğu maddeyi bu yöntemlerle tespit etmenin mümkün olmadığı durumlarda, hastaya yapılacak deri testiyle, hangi polene alerjisi olduğu bulunabilir. Kan yoluyla da bakılan testler olmakla birlikte, bu testlerin hassasiyetleri daha azdır.

Fakat her durumda en önemli nokta, hastanın hikâyesini ayrıntılı bir şekilde almaktır. Çünkü alerjinin tespit edilmesinde en büyük yardımcı bu hikâyelerdir.

Prof. Dr. Tevfik GÜRMEN

Kalp kapakları çökelmişse ne yapılır ve nasıl önlem alınır riski nekadardır... devamı