Melanom, melanositler denilen ve güneşe maruz kalmayla koyulaşan hücrelerde başlayan cilt kanseri türüdür. Amerikan Kanser Enstitüsüne göre melanom cilt kanserinin en ciddi şeklidir. Bu hastalığa yakalanma olasılığı gelişmiş birçok ülkede yükseliyor. Amerikan Dermatoloji Akademisi melanomun erken belirlendiğinde yüzde 95 iyileşme oranının olduğunu ama yayıldıktan sonra prognozun kötü olduğunu bildiriyor. Belirli besin maddelerinin melanomun gelişimine karşı korumaya yardım edebildiği iddiasını destekleyen birtakım araştırmalar var. Aşağıda, bu besleyici maddelerin bazılarını anlatılıyor.

D Vitamini

Beslenmeye D vitamini yönünden zengin daha fazla yiyecek ekleyerek D vitamini alımını artırmak, azalan melanom riskiyle ilişkilendirilmiştir. Artan D vitamini alımının melanom tümörlerinin saldırganlığını da azalttığı gösterilmiştir. D vitamini takviye edilmiş sütte, yumurtada, balıkta, takviye edilmiş yoğurtta, tahıl gevreklerinde ve balık yağında bulunur. Amerikan Sağlık Enstitüsüne göre D vitamininin yeterli alımı erkeklerde ve kadınlarda doğumdan 50 yaşına kadar 200 IU. 51 ile 70 yaşları arasındakiler için yeterli alım 400 IU ve 71’den sonrası için 600 IU.

Karotenoidler

Karotenoidler bitkilerde bulunan turuncu, sarı ve kırmızı pigmentlerdir. Kuzey Amerika beslenmesinde likopen, beta karoten ve alfa karoten en yaygın tüketilenler arasındadır. Biraz önce bahsedilenler dahil karotenoidlerden daha fazla almak, melanom riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Balkabağı, kantalop, havuç, kırmızı dolmalık biber, papaya ve sakız kabağı da karotenoid kaynaklarıdır.

Koenzim Q10

Koenzim Q10 tüm vücuttaki hücrelerde bulunan bir bileşimdir. Zararlı, hastalığa neden olan serbest radikallere zarar veren kimyasal bileşim diye tanımlanan bir antioksidan olarak çalışır. Belirli hastalık halleri, yetersiz alım, bazı ilaçların kullanımı ve yaş, koenzim Q10 eksikliklerine etki edebilir. Her ne kadar daha fazla araştırmaya ihtiyaç varsa da I ve II. Aşama melanomların nüksetmesi koenzim Q10 ile azaltılmıştır.

Koenizm Q10’in besin kaynakları tam tahıllar, yağlı balık ve organ etleridir. Koenzim Q10 takviyeleri de vardır. Herhangi bir besin takviyesini almadan önce bunu sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir.

Op. Dr. Mert DEMİREL

nasıl bir uygulama gerekli ve ameliyat kesin cözüm mü yan etkileri olur mu... devamı