İster ebeveyn ister öğretmen olun sorumlu olduğunuz çocukların karantina döneminde farklı farklı etkilendiğini görmüş olabilirsiniz. Yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz bu günlerde okula dönüş süreci en çok konuşulan konulardan biri. Ve koronavirüs salgınında okula dönüşün çocuklar üzerindeki etkisi de çok farklı şekillerde görülebilir. Bu evrede çocuklar sizin yardımınıza ihtiyaç duyacaklardır. 

Bazı çocuklar karantina döneminde sevdikleri kişileri ya da akrabalarını bu hastalıktan ötürü kaybetmiş olabilirler. Çok daha fazlasının bir tanıdığı hastalığı ağır bir şekilde geçirmiş olabilir. Veyahut da başka türlü kayıplar yaşamış olabilirler, örneğin ebeveynleri işlerini kaybetmiş olabilir ya da aylar boyunca çok sevdikleri büyükanne ve büyükbabalarını görememiş olabilirler. Çocuklar bu kayıp durumlarına yetişkinlerden farklı şekilde tepki verebilir. Bazıları içlerine kapanabilir ve mutsuz olabilir. Bazıları ise kaygılı ya da kızgın görünebilirler.

Salgın öncesi akıl sağlığıyla ilgili destek alan çocukların bu düzenleri karantina döneminde sekteye uğramış olabilir. Araştırmalara göre bir akıl sağlığı problemi olan gençlerin %80’inde salgının ilk haftalarında kötüleşme görülmüştür. Dolayısıyla okula dönüş döneminde bu problemlerin bir uzmanla tekrar değerlendirilmesi gerekebilir. 

Koronavirüs salgınında okula dönüşün çocuklar üzerindeki etkisi sağlıkla ilgili endişeler şeklinde görülebilir. Çocuklarımızı dikkatle davranmaları için aylardır bu hastalıkla ilgili eğitiyor ve tehlikelerine dikkat çekiyoruz. Dolayısıyla henüz salgın sona ermeden sosyal hayata karışmalarını teşvik etmek hem kafa karıştırıcı hem de korkutucu olabilir. Ancak okullarından önlemlerle ilgili bilgi alarak, öğretmenleriyle konuşarak ve maske, sosyal mesafe gibi kuralların ne kadar işe yaradığına dikkat çekerek kendini daha iyi ve güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. 

Aile ortamları sorunlu olan çocuklar karantina döneminde bu sorunların daha da büyümesine şahit olmuş olabilir. Örneğin aile içi şiddet, kavgalar, istismar, finansal kaygılar bu dönemde artmış olabilir. Koronavirüs salgınında okula dönüşün çocuklar üzerindeki etkisi yaşanan belirsizlikle de alakalı olabilir. Birçok öğrenci neyin, kimle yapılmasına izin verildiği, yakın gelecekte nasıl bir düzeni olacağıyla ilgili kara karışıklığı yaşayabilir. Bazı çocuklar tekrar bir karantina düzeninin gelmesinden endişe duyabilirken bazıları ise okul gibi güvenli olması gereken bir ortama güvensizlik duyabilirler. Bu sorunun da okula dönüş döneminde uzmanların tavsiyesiyle değerlendirilmesi gerekebilir. 

Dr. Orhan BAKİ

merhaba hocam benim 4 tane çocuğum var 9 aylık ikizlerim biri kız biri oğlan 2,5 yaşında bir oğlum şuan sıkıntıları olan çocuğum ise 7 yaşındaki ömer... devamı