Bilim insanları, kadınlarda kısırlığın önemli nedenleri arasında yer alan, yumurta hücrelerinin fazla ya da eksik kromozomlu oluşunun nedenini buldu. Bu durumdan, hücre oluşumu safhasında kromozomları ayıran sistemin hataya çok açık olması sorumlu bulundu.

Bu süreçte hücrenin her iki tarafından iğ iplikleri, hücrenin ortasındaki kromozomların sentromerine doğru uzuyor. Sentromere olta atmış gibi tutunan iğ ipliklerinin kasılmasıyla kromozomlar zıt kutuplara doğru ikiye ayrılıyor.

Cell dergisinde sonuçları yayımlanan araştırmaya göre, iğ iplikleri kromozoma tutunmak için doğru noktayı ise sıklıkla ıskalıyor. İğ iplikleri nadiren kromozomları tam ortadan bölmek için doğru noktaya ilk seferinde tutunabiliyor.

Video: Kısırlık

Araştırmayı yöneten, Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuarı bilim insanı Jan Ellenberg, iğ ipliklerinin ilk denemelerinin yüzde 90'ının hatalı olduğunu, doğru noktayı buluncaya kadar pek çok deneme yaptıklarını ifade etti.

Bilim insanları, bu kadar sık hata yapabilen sistemin fazla veya eksik kromozom sayılı yumurta hücrelerinden sorumlu olabileceğini bildirdi.
İğ ipliklerinin hedeflerini bu kadar şaşırmasının sadece mayoz bölünmede görüldüğünü, mitoz bölünmede bu hatanın söz konusu olmadığını belirten bilim insanları, mitoz bölünmede iğ ipliklerinin sadece iki noktadan, mayoz bölünmede ise neredeyse 80 farklı noktadan uzadığına, ayrıca yumurta hücresinin çok daha büyük bir hücreden oluşturulduğuna işaret etti.

Prof. Dr. Bülent MENTEŞ

20 yasında erkek bir tanıdığıma hipertiroidi teshısı koyuldu. Fakat doktoru kısırlıktan bahsetmemiş. kısırlık ıcın ayrı bir test mi gerekir yoksa değe... devamı