Eğer ishal sebebiyle susuz kalmışsanız ve yiyip içemiyorsanız, sıvı alabilmeniz için sağlık uzmanı çoğunlukla önce bir damar yolu açar. Tuz solüsyonu, açılan damar yolundan içeri akıtılarak kaybolan sıvının yerini alır ve sıklıkla hızlı iyileşme sağlar. 

Çoğu ishal vakasına virüsler neden olduğundan, antibiyotikler işe yaramayacaktır. Bakterilerin sebep olduğu daha ağır ishaller bile genellikle birkaç gün içerisinde antibiyotiksiz iyileşirler. Aslında, antibiyotikler bazı bakteriyel ishalleri, özellikle de E.coli bakterisi (genellikle gıda zehirlenmesi kaynaklı) neden olmuşsa daha da kötüleştiriyor görünmektedir. 

·         Antibiyotikler ishali olan bazı yetişkinlere faydalı olabilir. Eğer dikkatli şekilde seçilirse, antibiyotikler hastalığın ağırlığını azaltabilir ve semptomların süresini kısaltabilir. Eğer son dönemde ülke dışına seyahat ettiyseniz ya da kamptaysanız (ve yaban ortamda kirli suya maruz kalmış olabilirsiniz), sağlık uzmanınız ishal ya da belli sindirim sistemi parazitlerini tedavi edecek özel ilaçlar reçete edebilir.

·         Sağlık uzmanınız reçetesiz ilaçlar kullanmanızı da önerebilir. Loperamide (Imodium) ve bizmut subsalisilat (Pepto-Bismol) gibi bazı ilaçlar, ishali olan bazı kişilere iyi gelebilir ama diğerleri bunlardan kaçınmalıdır. İshal önleyici ilaçlar genellikle ishali olan bebeklere ve çocuklara tavsiye edilmez.

·         Eğer ağır ishaliniz varsa, özellikle sıvı kaybetmişseniz damardan sıvı almak ve yakından gözlenmek için hastaneye yatmanız gerekebilir.

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL

29 yaşındayım. osteoporoz tedavisi için 1200mg lık calcıday e başladım ama ishal şikayetim var. ne yapmalıyım?... devamı