Nedir
Gürültüye Maruz Kalma
Maruz kalınan gürültü ister uzun süreli, ister araba hava yastıkları devreye girdiğinde olduğu gibi kısa süreli ve ani olsun, önemli sonuçlara yol açabilir ve çoğu kişinin bu sonuçlar hakkında fikri yoktur. Gürültüye maruz kalmak işitme kaybına ya da kulak çınlamasına (tinitus) neden olabilir. Kulak çınlaması milyonlarca insanın yaşadığı ve kişinin çınlama, uğultu ya da cıvıltılı sesler duymasına neden olan bir durumdur.
Gürültüye maruz kalma nedeniyle işitme kaybına ya da kulak çınlamasına yol açabilecek olaylara, havai fişek patlaması, silah atışı, havalanmakta olan uçağın yakınında bulunmak ya da ani çarpışmalar gibi araba kazaları örnek verilebilir.
İşyerinde Gürültü
İşyerinde Gürültüye Maruz Kalma
İşitme kaybı ya da kulak çınlaması vakalarına genellikle uzun süre gürültüye maruz kalmak neden olur. Gürültülü makinelerin kullanıldığı fabrikalarda çalışan kişiler ve piyade erleri genellikle aşırı gürültüye maruz kalırlar.
Ayrıca büyük konserler veren müzisyenler ile sürekli olarak konsere gidenler düzenli biçimde gürültüye maruz kalmaktadır ve bu kişiler genellikle herhangi bir koruyucu yöntem kullanmazlar. Ayrıca sık sık gece kulüplerine ve gürültülü barlara giden kişiler de bu mekanlardaki gürültüye maruz kaldıklarından kulak çınlaması ve sesleri boğuk duyma gibi sorunlar yaşayabilirler.
Etkileri
Gürültüye Maruz Kalmanın Etkileri
Gürültü, bir kişide duyma bozukluğuna ya da çınlamaya yol açıyorsa, bu koklear hasarın belirtisi olabilir. Basıncı ve sesi beyne ulaştıran işitsel sinirlerden iletilen elektriksel impulsları saptayan koklea (salyangoz) iç kulağın bir bölümüdür.
Koklear hasarı vakalarının büyük çoğunluğu düzenli olarak gürültüye maruz kalmaktan ya da aşırı derecede yüksek sesle sonuçlanan araba kazalarından kaynaklanır.
Kulak Çınlaması
Gürültüye Maruz Kalma Sonucu Kulak Çınlaması
Kulaklık ile sürekli olarak müzik dinleyenlerde de aşırı gürültüye maruz kalma sonucu duyma kaybı ya da kulak çınlaması gelişmesi riski yüksektir. Gürültüye maruz kalmanın yol açtığı kulak çınlaması için, hemopati (benzeri benzerle tedavi usulü) gibi alternatif tıp yöntemleri en başarılı tedavilerdir. Ayrıca kulak çınlamasının şiddetine bağlı olarak çeşitli bitkisel tedaviler de uygulanabilir.
Önleme
Önlem
Gürültüye maruz kalmadan kaynaklanan kulak çınlamasına karşı en iyi korunma yöntemi, sizi risk altına sokabilecek her durumda kulak koruyucusu kullanmaktır. Ucuz köpük kulak tıkaçları bile gürültüye maruz kalmanızı önemli ölçüde azaltacaktır.
Kulak çınlaması teşhisi aldıysanız size en uygun olan tedavi yöntemi hakkında doktorunuza danışın. Gürültüye maruz kalma konusunda risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız koruyucu önlemleri mutlaka alın.
Göz Melanomunun Risk Faktörleri Nelerdir?
Op. Dr. Aytun AKTAN
Dogum yapali 3 ay oldu adet olmuyorum hamilelik olabilir mi kalmam mumkun mu ama içime boşalmadi eşim zevk suyundan kalma ihtimalim vat mi... devamı
Yetişkinlerde Grip Tedavisi
Tourette Sendromu
Yasa Girmek
Akut Açı Kapanması Glokomu
Akut Üst Solunum Yolu Tıkanması