Göz önünde dolaşan ancak görmeyi etkilemeyen bulanık  lekelerdir. Bulanıklık, gözün arka kısmında oluşan hasarın, retina üzerine düşen gölgesi sonucu oluşur. Leke imajları depolanan proteinlerin şeklini alan ve gözün ortasında bulunan açık jöle benzeri bir maddedir ve vitreusun içerisinde sürüklenir. 

Uçuşan noktalar sıklıkla hastalar tarafından lekeler, lifler, ya da küçük sinekler olarak tarif edilir.

Uçuşan noktalar genellikle iyi huyludur (ciddi değildir) ve bazen vitreus jelinin retinadan ayrılmasından kaynaklanır. Bu duruma arka vitresus dekolmanı (PVD) denir. Çoğu zaman  PVD’de  şartlara bağlı retinal yırtık yoktur. 

Uçuşan noktaların tedavisi yoktur, üstelik hastalar zaman içerisinde bunları göz ardı etme eğilimindedirler. Ayrıca unutulmaması gereken bir nokta da uçuşan noktaların genellikle ciddi göz sorunları ile ilişkili olmadığıdır.

Kalıcı ya da görüş alanınızda aynı bölgede tekrarlayan beyaz veya siyah lekeler, katarakt için bir erken uyarı işareti veya başka bir ciddi göz sorunu olabilir. Eğer bir gölge ya da görme alanınızın bir kısmını etkileyen bir perdeleme yaşıyorsanız, bu bir retina yırtığı oluşumu belirtisidir ve retina dekolmanına dönüşebilir. Bu durumda acilen bir göz doktoruna danışmanız gerekir.

İLGİLİ MAKALE

Retina Yırtığı

Op. Dr. Sinan GÖKER

gözümde uçuşan kıllar ve noktalar var..doktora muayene oldum bir şey olmaz alışmaya bak zamanla.bende de aynı durum var..çoğu kişide olur dedi..tabi g... devamı