Gaz zehirlenmesi, bir dizi zararlı gazın, örneğin radon gazı, metan gazı, gözyaşı gazı, karbon monoksit, hardal gazı ve doğal gazların istenmeden veya zararlı solunmasının sonucunda meydana gelir. Çeşitli türlerde gazların zehirlenmelerinin belirtileri ve tedavileri onlara temel olarak hangi gazlı maddenin sebep olduğuna göre değişir. Ortak özellikler vardır; solunum zorlukları gaz zehirlenmesinde görülen en yaygın belirtidir.

Radon zehirlenmesi evlerde kişi başta olağan dışı hiçbir şey fark etmezken meydana gelebilir. Radyoaktif, kansere yol açan bir gaz olan radon görülemez veya koklanamaz. Sadece bir radon test kitiyle evin bu gazdan sağlıksız seviyelere sahip olup olmadığı belirlenebilir. Radonla fazla bir temastan sonra, kişi inatçı öksürük, nefes darlığı, konuşma ve soluk alma sorunları gibi solunum yolu sorunlarından başlayıp zatüree ve bronşite ilerleyebilen bazı belirtiler sergilemeye başlar.

Gaz zehirlenmesinin en yaygın sebeplerinden başka bir tanesi metan gazıdır. Bu gaz da kokusuzdur ve bazı evlerde bulunabilir. Metan gazı temel olarak yakma ve ısıtma için kullanılır ama saksı toprakları, çürüyen yiyeceklerden ve kanalizasyondan da gelebilir. Bir tür doğal gaz zehirlenmesi olan metan zehirlenmesi yaşayan biri grip benzeri belirtiler sergiler. Baş ağrıları, uyuşukluk, baş dönmesi, kalp üfürümleri, motor koordinasyonda düşüş ve hafıza kaybı, odak kaybı ve yönelim bozukluğu gibi bilişsel sorunlar yaşayabilir.

Birisi gaz zehirlenmesi kurbanı olduğunda hatırlanacak ilk şey sakin olmak ve panik yapmamaktır. Kişiye gazdan zehirlenmeden yaklaşmanın güvenli olduğunu garanti edin. Gerekirse, onları oldukları yerden kaldırın ve zehirli gazın olmadığı bir yere koyun. Mümkünse, gaz zehirlenmesinin sebebini bulmaya çalışın. İpuçları kurbanın ellerindeki veya yakınındaki açık veya dökülmüş bir şişe ve lekeli kıyafetler gibi bir nesne olabilir. Sebebi bilmek uygun tedaviyi yapmakta büyük ölçüde yardım eder.

Kurbandaki olağandışı belirtileri de kontrol edin. Ağız kenarında yanıklar, nefes alma zorlukları, nöbetler var mı, bilinçlerini kaybediyorlar mı diye kontrol edin. Mümkünse onlara ne hissettiklerini sorun; bulantı ve kusma, baş dönmesi ve karın ağrısı gaz zehirlenmesinin yaygın işaret ve belirtilerindendir. Kişi bilinçsizse, soluk almıyorsa ve/veya nabzı atmıyorsa suni teneffüs yapın. Bilinçleri yerindeyse onları yan tarafa çevirin veya ayağa kalkarlarken onlara destek olun. Bu, onların daha iyi nefes almalarına yardımcı olacaktır.

En önemlisi, hemen tıbbi yardım çağırın. Numarayı biliyorsanız zehir danışma merkezini arayın. Yardım gelene kadar kurbanla kalın. Beklerken kusmaya sevk etmeyin ya da ipeka şurubu vermeyin. Zehir gözleri etkilemişse 15 dakika boyunca sürekli veya tıbbi yardım gelene kadar temiz suyla yıkayın.
İLGİLİ MAKALE

Metil Alkol Zehirlenmesi

Op. Dr. Aytun AKTAN

adetten 1hafta sonra 2gün gelen kahverengi leke ve adete 9gün var aşırı gaz ve göğüslerde kasıklarda ara ara ağrı... devamı