Ekcimer lazer tedavisinde kişiler yaşlarına göre ayrılır. Bu tedavi için hastaların 18 yaşını doldurmuş olmaları ve son 2 yıl içindeki ölçümlerde gözlük numaralarının yarım numaradan daha fazla artmış olmaması gerekir.
İkinci eleme ise, kişilerin sistemik hastalık sahibi olup olmamalarına göre yapılır. Kişide şeker hastalığı, hormonal bir hastalık, cilt hastalığı, romatizmal hastalık olup olmamasına göre değerlendirme yapılır.
Yapılan tetkikler
Bu işlemlerden sonra, ayrıntılı bir göz hastalıkları muayenesi gerçekleştirilir. Bu muayeneler sırasında da katarakt ya da glokom ihtimali var mı diye bakılır. Bunlar çok önemli noktalardır. Çünkü bu ameliyat için normal göz gereklidir.
Bütün bu testlerden geçen hastalar en son refraktif cerrahi denilen kırma kusurları bölümünde değerlendirilir. Bu bölümde yapılan tetkiklerde korneanın ön ve arka yüzü, kalınlığı ve hastanın göz kuruluğu değerlendirilir.
Bu tetkikler de yapıldıktan sonra, son olarak hastanın gözünde, kornea tabakasının özelliğiyle yani gözlük numarası açısında nasıl bir tedavi yapılabileceğine bakılır. Böylece tedavide ne kadar başarılı olunabileceğine karar verilir.
Göz içi kontak lens
Eskiden 10-15 numara miyoplarda lazer tedavisi uygulanırken, artık 8-10 numaraya kadar olan miyoplarda lezar tercih edilmektedir. Bunun nedeni ise, başka tedavi yöntemlerinin bu yüksek numaralarda çok başarılı olmasıdır. Bu yöntem, göz içi kontak lens tedavisidir.
Göz içi kontak lens uygulamasında, bilinen ve gözün dışına takılan kontak lens, çok küçük bir delikten gözün içine konulabilmektedir. Hasta bu lensle günlük yaşamını rahatça sürdürebilmektedir. Ayrıca takıp çıkarma ihtiyacı da ortadan kalkmaktadır.
Hipermetroplarda ise excimer lazer 6 numaraya kadar başarı sağlamaktadır. Fakat 4 numaraya kadar olan derecelerde çok başarılıdır.
Astigmatlarda ise kişiye özel tedaviler sayesinde, 6 numaraya kadar başarılı olunabilmektedir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Hocam Merhabalar benim sorum excımer lazer tedavisi uygulanan hastaların gözünde herhangi bir iz kalırmı veya lazer ameliyatı olduğu anlaşılırmı ?... devamı