Estetik diş hekimliği ortodonti, protez, diş eti hastalıkları cerrahisi gibi dalların ortak çalıştığı ve estetik bir bakış açısıyla çözüm aradıkları bir konsepttir.
Estetik diş hekimliğinin ilgilendiği başlıca alan, gülüş tasarımıdır. Gülüş tasarımı, kişinin güldüğü anda meydana gelen ifadesinde eğer bir takım aksaklıklar varsa, bunların estetik kurallar çerçevesinde düzeltilmesini kapsar.
Birçok vakada, gülümseme anında, üst çenede dişlerin bittiği yerden itibaren üst dudağa olan mesafe içerisinde diş etleri gözükür. Estetik gülümsemede, diş etlerinin görünmemesi arzu edilir. Dolayısıyla gülümseme anında diş etleri görünmeyen bireylerin görüntüsünün estetik olduğu algısına ulaşılır.
Dişlerin konturlanması
Böylesi durumlarda, diş etleri konturlanarak biraz yukarıya alınır. Bu işlem günümüzde lazerlerle yapılan ve dolayısıyla oldukça pratik ve basit bir işlemdir. Ya da burun tabanının altına botoks yapılarak üst dudak bir miktar aşağıya indirilir.
Bunun dışında, dişlerdeki bozuklukların giderilmesi için çok ince yapraklar kullanılır. Bunlara lamine denilir. Eğer dişlerin rengi koyu ise, beyazlatma yöntemleri kullanılarak dişlerin rengi açılır.
Bu tarz tedavi yöntemleriyle, ağız çevresi bölgesinde daha estetik bir ifade elde edilmesi, estetik diş hekimliğinin uygulama alanına girer.
İLGİLİ MAKALE
2011 Diş Hekimleri Zirvesi İstanbul'da...
Op. Dr. Korkut ARSLAN
İç dudakların estetiği sonraki tamamen diş dudaklarin içinde kalmis yani kapali bir vulva görünümüne kavusabilirmiyim muayene ucretlimi bu amaliyat fi... devamı
Diş Telleri Dişleri Çürütür Mü?
Estetik Diş Tedavisi Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Yirmilik Dişler Hangi Durumlarda Çekilir?
Diş Tedavisinde Neden Anestezi Kullanılır?
Çekilen Dişin Boşluğu Nasıl Tedavi Edilir?