Genç, sağlıklı bir erkekte testis kanseri teşhisinin kaçırılmasının herhangi bir doktoru endişelendireceğini düşünürsünüz. Ama bugün modern tıpta bizi şaşırtmaya devam eden bir durum var, bazı parlak doktorlar gerçekleri görmezden gelebiliyor. Ürologların yıllardır bildiği şeyi, erkek kısırlığının değerlendirilmesini talep eden önemli sayıda erkekte kısırlıklarının sebebinin testis kanseri olduğunu çalışmalar ardı ardına kanıtlıyor.

Kısırlık problemleri olan genç erkekler (zayıf veya sıfır sperm sayısı) genellikle bir kısırlık merkezine giderler. Hemen her zaman buralarda, kadın üreme meseleleri üzerine uzmanlaşmış bir Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı veya kadın üremesinde ihtisastan sonra ilave eğitim almış bir Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı vardır ve üreme endokrinologu olarak adlandırılır. Kadınlar için yardımcı üreme tekniklerinde o kadar çok ilerleme olmuştur ki kocanın kısırlığının sebebi alakasız görülür. Sperm ve tüp bebek ünitesi ile intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu bir bebek yaratmak için kullanılır. Bu teknik, kısır çiftlere kendi bebeklerini yapmada yardımcı olan hayret verici bir ilerlemedir. Ama bu arada erkeğin kısırlığı çoğunlukla üzerinde durulan bir şey değildir. Doktor spermi alabilir, o halde sebebin ne olduğu hiç fark etmez.

Bu noktada ‘bakım standardı’nın tanımlanmasına gerçekler yardım etmelidir. Erkek kısırlığına özel ilgisi veya bu konuda eğitimi olan bir ürologun neden kısırlık sağlık ekibinin ayrılmaz bir parçası olması gerektiğinin iki sebebi vardır.

  1. Bu erkeklerin bazılarında kısırlıklarının sebebi olarak testis kanseri olması gibi gerçek bir risk söz konusudur. Ürolojik muayene ve uygun çalışmalar olmadan IVF ile bir erkek baba olabilir ama teşhis edilmemiş kanser çok daha büyük hale gelene kadar veya ilerlemiş olduğuna dair işaretler gösterene kadar gelişmeye devam eder. Erken teşhis fırsatının kaçırılması kemoterapi, radikal ameliyat ve artan ölüm olasılığı anlamına gelebilir.
  2. Bazen ürolog erkekteki sorunu teşhis edebilir ve düzeltebilir, varikosel, ejekülasyon kanalı engeli veya vas tıkanıklığı gibi. Bu, bazı çiftlerin doğal olarak veya IVF ile ICSI riskleri ve masrafı olmadan çocuk sahibi olmalarını sağlayabilir.

O halde ne yapılabilir? Öncelikle çiftler erkeklerde ve kadınlarda kısırlığın sebepleri ve tedavi seçenekleri hakkında bilgilendirilmelidir. İkinci olarak iş kısırlık meselelerine geldiğinde ürologlar sürece daha çok dahil olmalıdırlar. Ayrıca ürologlar kadın kısırlık uzmanları ile birlikte çalışmalı, erkek kısırlığı ile ilgili sorular olduğunda kendilerinin dahil edilmesinin önemini onlara hatırlatmalıdırlar. Son olarak kısır erkek hastalarının taşıdıkları potansiyel riskleri görmezlikten gelmeyi tercih eden doktorların bu hastaları ürologlara havale etmeleri gerekir. Bu, basit bir olay değildir. Bu, iyi hasta bakımıdır. Eğer doktorlar bunu kendileri başlatmazlarsa bilgili hastaların talep etmesi şarttır.

Prof. Dr. Bülent MENTEŞ

20 yasında erkek bir tanıdığıma hipertiroidi teshısı koyuldu. Fakat doktoru kısırlıktan bahsetmemiş. kısırlık ıcın ayrı bir test mi gerekir yoksa değe... devamı